Diétás sütemény receptek

 

Az első recept egy tanórai helyzetmentő akció eredménye. Elfelejtkeztem arról, hogy az egyik osztályban van egy cukorbeteg fiú. Mézes kalácsot készítettünk, amiből ő nem ehetett volna. Csalódott arcát látva muszáj volt megoldanom a felmerült problémát.

A süti kóstolásakor határozottan látszott, hogy ez sikerült.  Nekem is ízlett az újításunk.

Amióta rátaláltam a fenti természetes  cukorpótló édesítőszerre, azóta sokkal élvezhetőbbek és jobb állagúak az édes sütemények. Ezért ezt használom, ha nem akarok cukorral sütni.

"Lisztkisokos":

A receptekben használt lisztek diétázók és cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthetőek.


  • Kamut liszt szénhidráttartalma 100 g lisztben 59 g.  Glikémiás indexe (GI): 45.
  • Alakor teljes kiőrlésű ősbúzaliszt szénhidráttartalma 100 grammban 61.4 g, glikémiás indexe: 45
  • Durum búzaliszt szénhidráttartalma 100 grammban 75.8 g, glikémiás indexe: 54.


Ezekkel szemben a hagyományos búzafinomliszt szénhidrát tartalma 100 g lisztben 71 g, glikémiás indexe: 85.

A GI azt jelzi, hogy  milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukor szintet. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kedvezőbb a szervezet számára.

Nagyon finom süti. Fémdobozban kapható az aranyárú cukros változat, amit az ember nem tud bűntudat nélkül megenni. Ezért én átalakítottam, és ezt a receptet szoktam használni.

Nem emlékszem rá, hogy ennél egyszerűbb süteményt valaha készítettem volna. Amennyire könnyen, gyorsan összeállítható, annyira finom, és egészséges is. Nem tudom, meddig lehet eltartani, mert nagyon gyorsan elfogy... :)

Amikor elkezdtem a kísérletezést ezzel a keksszel, nem tudtam, hogy a boltinál finomabb változat lesz a végeredmény.

Diétás változatban is közzéteszem ezt a receptet, mert a túró, a kamut liszt és a cukorpótló alkalmas arra, hogy mértékkel azok is fogyaszthassák, akiknek oda kell figyelni az elfogyasztott sütemény összetételére.

Mostanában ez a kedvenc sütink: krémes, szétomlik a szájban, és fantasztikus az illata. Még egy hét múlva is puha...lenne, ha maradna belőle addig. :)

Mostanában sokszor kísérletezek egészségesebb alapanyagokkal.
Ez a sós ropogtatnivaló olyan finom, hogy azonnal ide kívánkozott, a diétás receptek közé, és verhetetlenül viszi az aranyérmet.

Az alaptészta elkészíthető csonthéjas gyümölcsök darálékával is. Én most a mandulát választottam, de dióval, mogyoróval, sőt kókusszal is süthető. Ha más-más formákat választunk a kiszúráshoz, a kínálatunk sokféle sütemény hatását fogja kelteni, pedig az alap ugyanaz.

Nagyon szeretem a friss gyömbér ízét. Sikerült úgy eltalálnom az arányokat, hogy határozottan felismerhető legyen ennek a csodálatos fűszernek a citromra emlékeztető, enyhén csípős aromája.

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!