Az örök klasszikus: "Zsúrpogácsa"
Ez a pogácsa gyerekkorom óta a kedvencem. Nemcsak az íze, hanem az illata is beleég az ízlelő és szagló receptorokba. Aki megkóstolja, nem tud betelni vele.
A videóban kétszeres adag tészta készül.
Hozzávalók
Zsúrpogácsa
- 50 dkg finomliszt ( ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 20 dkg margarin/vaj vagy 15 dkg zsír ( én a vajat ajánlom)
- 7 g sütőpor ( 1 kávéskanál)
- 1 tojás
- 1/2 evőkanál só
- 4 dl tejföl (2 kis pohár)
- 15 dkg reszelt trappista sajt a tetejére
Elkészítés
1.
Kimérem a liszteket, beleteszem egy nagy tálba, és összekeverem a sütőporral. A lisztkeveréket összemorzsolom a zsiradékkal úgy, hogy teljesen egyneművé váljon.
2.
Beleteszem a többi hozzávalót, és összegyúrom. A tésztát kinyújtom ujjnyi vastagra, és kiszaggatom, pogácsaszaggatóval.
Kizsírozott tepsibe teszem a darabokat, úgy, hogy kb. fél cm távolság legyen köztük. A tetejükre reszelt sajtot szórok.
4.
A sütőt 180 C fokra előmelegítve, belehelyezem a tepsit, és 20-25 percig sütöm a pogácsákat, amíg aranysárgára pirul rajtuk a sajt.