Az örök klasszikus: "Zsúrpogácsa"

2020.04.05

Ez a pogácsa gyerekkorom óta a kedvencem. Nemcsak az íze, hanem az illata is beleég az ízlelő és szagló receptorokba. Aki megkóstolja, nem tud betelni vele.

A videóban kétszeres adag tészta készül.

Hozzávalók

Zsúrpogácsa

  • 50 dkg finomliszt ( ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 20 dkg margarin/vaj vagy 15 dkg zsír ( én a vajat ajánlom)
  • 7 g sütőpor ( 1 kávéskanál)
  • 1 tojás
  • 1/2 evőkanál só
  • 4 dl  tejföl (2 kis pohár)
  • 15 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítés

1.
Kimérem a liszteket, beleteszem egy nagy tálba, és összekeverem a sütőporral. A lisztkeveréket összemorzsolom a zsiradékkal úgy, hogy teljesen egyneművé váljon.

2.

Beleteszem a többi hozzávalót, és összegyúrom. A tésztát kinyújtom ujjnyi vastagra, és kiszaggatom, pogácsaszaggatóval.



3.

Kizsírozott tepsibe teszem a darabokat, úgy, hogy kb. fél cm távolság legyen köztük. A tetejükre reszelt sajtot szórok.

4.

A sütőt 180 C fokra előmelegítve, belehelyezem a tepsit, és 20-25 percig sütöm a pogácsákat, amíg aranysárgára pirul rajtuk a sajt.