Zöldséges "pitepizza" -vagy "pizzapite"?
Az eredeti receptet egy videóban láttam a neten. Nagyon megtetszett, el akartam készíteni, de nem volt minden hozzávaló itthon. Így jó háziasszony módjára szétnéztem, mi van a hűtőben és a kamrában. Variációk sokaságát vonzza kipróbálásra ez a recept. Ami kisült itthon, az nem csak szép, de nagyon finom is lett!
Sokszor gondolkozunk, hogyan etethetnénk több zöldséget a családjainkkal. Hát garantálom, hogy ezt mindenki meg fogja enni. :)
Mi erre a bizonyíték? A férjemnek is ízlik, pedig az ő "Valami magyarosat, Icuskám!" szótárában a "zöldség" szó nem szerepel. ;)
Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 nagy szál sárgarépa
450 g mirelit darabolt bébispenót /friss spenót
2 piros színű kaliforniai / kápia paprika
4 db krumpli
4 tojás
4 evőkanál olívaolaj
Lisztkeverékhez:
- 2 dl tej
- 2 teáskanál só
- fekete bors, ízlés szerint
- 7 evőkanál kamut/durum/tönköly liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg reszelt trappista sajt, és fekete szezámmag a tetejére
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 180 Celsius fokra, hőlégkeverésen.
- Apróra vágom a hagymát, nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát.
- Összevágom a friss spenótot (ha mirelit, akkor fagyott állapotban használom fel).
- Kicsumázom a paprikát, és apró kockákra vágom.
- Lereszelem a burgonyát nagy lyukú reszelőn, és felöntöm vízzel. Addig ázik a vízben a krumpli, amíg elkészítem a tésztát. ( A keményítő kiázik belőle, és így nagyon krémes lesz a krumpli -s ezáltal a tészta- állaga.)
- Felverem a tojásokat az olajjal együtt, hozzáadom a többi hozzávalót, és habverővel vagy turmixgéppel összemixelem a tésztát.
- Ráöntöm a feldarabolt zöldségekre, és az egészet összekeverem.
- Sütőpapírt teszek egy nagy tepsibe, megkenve olívaolajjal, vagy kizsírozom-kilisztezem a tepsit.
- Belehalmozom az összekevert masszát, beteszem az előmelegített sütőbe, és 20-25 percig sütöm.
- Kivéve a sütőből a tetejére rászórom a reszelt sajtot. A sajtra ízlés szerint fekete szezámmagot szórok és még 10 percre visszarakom a sütőbe a pitét.
- Ha kissé meghűlt, tetszőleges méretűre kockázom. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.