Zöldséges "pitepizza" -vagy "pizzapite"?

2023.11.09

Az eredeti receptet egy videóban láttam a neten. Nagyon megtetszett, el akartam készíteni, de nem volt minden hozzávaló itthon. Így jó háziasszony módjára szétnéztem, mi van a hűtőben és a kamrában. Variációk sokaságát vonzza kipróbálásra ez a recept. Ami kisült itthon, az nem csak szép, de nagyon finom is lett!

Sokszor gondolkozunk, hogyan etethetnénk több zöldséget a családjainkkal. Hát garantálom, hogy ezt mindenki meg fogja enni. :) 

Mi erre a bizonyíték? A férjemnek is ízlik, pedig az ő "Valami magyarosat, Icuskám!" szótárában a "zöldség" szó nem szerepel. ;)

Hozzávalók:

2 fej hagyma
2 nagy szál sárgarépa
450 g mirelit darabolt bébispenót /friss spenót
2 piros színű kaliforniai / kápia paprika
4 db krumpli
4 tojás
4 evőkanál olívaolaj

Lisztkeverékhez:

  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál só
  • fekete bors, ízlés szerint
  • 7 evőkanál kamut/durum/tönköly liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg reszelt trappista sajt, és fekete szezámmag a tetejére

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 Celsius fokra, hőlégkeverésen.
  2. Apróra vágom a hagymát, nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát.
  3. Összevágom a friss spenótot (ha mirelit, akkor fagyott állapotban használom fel).
  4. Kicsumázom a paprikát, és apró kockákra vágom.
  5. Lereszelem a burgonyát nagy lyukú reszelőn, és felöntöm vízzel. Addig ázik a vízben a krumpli, amíg elkészítem a tésztát. ( A keményítő kiázik belőle, és így nagyon krémes lesz a krumpli -s ezáltal a tészta-  állaga.)
  6. Felverem a tojásokat az olajjal együtt, hozzáadom a többi hozzávalót, és habverővel vagy turmixgéppel összemixelem a tésztát.
  7. Ráöntöm a feldarabolt zöldségekre, és az egészet összekeverem.
  8. Sütőpapírt teszek egy nagy tepsibe, megkenve olívaolajjal, vagy kizsírozom-kilisztezem a tepsit.
  9. Belehalmozom az összekevert masszát, beteszem az előmelegített sütőbe, és 20-25 percig sütöm.
  10. Kivéve a sütőből a tetejére rászórom a reszelt sajtot. A sajtra ízlés szerint fekete szezámmagot szórok és még 10 percre visszarakom a sütőbe a pitét.
  11. Ha kissé meghűlt, tetszőleges méretűre kockázom. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.