Zabpelyhes-csokis keksz
Egy régi kedvenc kevesebb szénhidrát tartalommal. Az eredeti sütemény a blog-receptek menüpont alatt az "Amerikai csokis keksz" néven található meg.
Hozzávalók:
- 20 dkg őrölt/darált zabpehely
- 1 kk sütőpor/fél kk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 kk fahéj
- 10 dkg vaj
- 10 dkg eritrit
- 1/2 evőkanál folyékony édesítőszer
1 tábla (10 dkg) (diétás) étcsokoládé összedarabolva
1.
A zabpelyhet ledarálom kávédarálón, és összekeverem a sütőporral, a fahéjjal, és a sóval. Ezt a keveréket összemorzsolom a zsiradékkal. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg.
2.
Hozzáadom a tojásokat, az eritritet, a folyékony édesítőszert, a feldarabolt csokoládét, és összekeverem ezt a masszát, egy fakanállal.
3.
Két kanál segítségével a sütőpapírral bélelt tepsibe halmozok
fél-fél evőkanálnyi masszát, köztük 1-1 cm
távolságot hagyva, hogy ne érjenek össze a
sütemények sütés közben.
4.
160 C fokon (hőlégkeveréses sütésnél 140 C fok) 10-12 percig sütöm. (Magasabb hőfokon az eritrit elveszíti az édesítő erejét.) Akkor jó, ha a kekszek alja körben már pirul és a tetején van egy kemény kéreg, a felszín nem nyomható be ujjal. Miután kiveszem a tepsit, 1-2 perc állás után kiszedem belőle a kész süteményeket, mert kihűlés után nehezebb.