Zabpelyhes-csokis keksz

2022.03.31

Egy régi kedvenc kevesebb szénhidrát tartalommal. Az eredeti sütemény a blog-receptek menüpont alatt az "Amerikai csokis keksz" néven található meg.

Hozzávalók:

  • 20 dkg őrölt/darált zabpehely
  • 1 kk sütőpor/fél kk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 kk fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg eritrit
  • 1/2 evőkanál folyékony édesítőszer
  • 1 tábla (10 dkg) (diétás) étcsokoládé összedarabolva

1.

A zabpelyhet ledarálom kávédarálón, és összekeverem a sütőporral, a fahéjjal, és a sóval. Ezt a keveréket összemorzsolom a zsiradékkal. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg.

2.

Hozzáadom a tojásokat, az eritritet, a folyékony édesítőszert, a feldarabolt csokoládét, és összekeverem ezt a masszát, egy fakanállal.

3.

Két kanál segítségével a sütőpapírral bélelt tepsibe halmozok fél-fél evőkanálnyi masszát, köztük 1-1 cm távolságot hagyva, hogy ne érjenek össze a sütemények sütés közben.

4.

160 C fokon (hőlégkeveréses sütésnél 140 C fok) 10-12 percig sütöm. (Magasabb hőfokon az eritrit elveszíti az édesítő erejét.)  Akkor jó, ha a kekszek alja körben már pirul és a tetején van egy kemény kéreg, a felszín nem nyomható be ujjal. Miután kiveszem a tepsit, 1-2 perc állás után kiszedem belőle a kész süteményeket, mert kihűlés után nehezebb.