Vajas keksz diétásan
Nagyon finom süti. Fémdobozban kapható az aranyárú cukros változat, amit az ember nem tud bűntudat nélkül megenni. Ezért én átalakítottam, és ezt a receptet szoktam használni.
Hozzávalók:
- 60 dkg kamut / durum liszt
- 45 dkg szobahőmérsékletű vaj (A margarin itt nem jó, fontos, hogy vaj
legyen!)
- 20 + 10 dkg (a forgatáshoz) őrölt eritrit / porcukor
- 2 teáskanál vaníliaaroma / 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél kávéskanál só
Elkészítés:
1. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem az eritrittel / porcukorral, majd beleteszem a vaníliát és a sót.
2. Hozzárakom a kétféle lisztet, és összekeverem az alapanyagokat. Fontos, hogy kézzel dolgozzak, mert így érzem, mikor áll össze a tészta. Az eritrit nem úgy "viselkedik", mint a cukor, ezért néhány kanál víz segítség lehet az összeállításnál.
3. 3 cm átmérőjű hengereket formázok a tésztából.
4. Ezeket folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe fél órára, így könnyebben szeletelhetővé válnak.
Nagyobb mennyiség is készíthető egyszerre, és a mélyhűtőben tárolható.
5. Félfagyosan szeletelem fel a tésztahengereket 1-2 cm vastagságú korongokra, és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem.
6. Hőlégkeverésen, 140 C fokon addig sütöm, amíg a keksz alja enyhén rózsaszínűvé válik. Tovább sütni nem szabad, nehogy megkeseredjen a magas vajtartalom miatt.
7. Hűlés közben tökéletes állagúra szilárdul.
8. Őrölt eritrit édesítőszerbe / porcukorba forgatom a kisült kekszeket.
Fémdobozban hosszú ideig tárolhatók.