Túrós pogácsa

2020.04.07

Ezt a pogácsát azért szeretem nagyon, mert sokáig friss marad a tésztája, és a túró miatt sokkal kedvezőbb az élettani hatása, mint a többinek, mivel A-, B-, és E-vitamint tartalmaz, alacsony a kalóriaértéke, kiemelkedően jó a zsírégető tulajdonsága, és gazdag proteinforrás. Tartalmaz káliumot, kalciumot, szelént is. A bőséges magnézium tartalma segíti a vércukorszint szinten tartását, ezért a cukorbetegek számára is fontos táplálék.

Egy kis csibészséggel legalább ötféle sütemény készíthető belőle. Ha érdekel, hogyan, szívesen elárulom!

H. Janka küldte a képet. Köszönöm! :)
H. Janka küldte a képet. Köszönöm! :)

Hozzávalók


  • 50 dkg búzafinomliszt ( a fele lehet teljes kiőrlésű
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg túró
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj/ margarin
  • 1 tojás
  • tejföl szükség szerint (ha nagyon nedves a túró, akkor elhagyható)
  • 20 dkg reszelt sajt a tetejére

    Elkészítés

1.
A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.

2.

A többi hozzávalóval együtt összegyúrom a tésztát.

3.

Gyúrás után 1 cm vastagra nyújtom, majd kiszaggatom pogácsaszaggatóval. A maradékot újra összegyúrom, nyújtom, és szaggatom.

4.
Kizsírozott tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne érjenek össze. A tetejükre reszelt sajtot szórok. 180 o C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütöm.

Ez az egyik variáció:

A sós napraforgó mag teljesen megváltoztatja az ízét, pedig a tészta ugyanaz.