Túrós pogácsa
Ezt a pogácsát
azért szeretem nagyon, mert sokáig friss marad a tésztája, és a túró miatt
sokkal kedvezőbb az élettani hatása, mint a többinek, mivel A-, B-, és E-vitamint
tartalmaz, alacsony a kalóriaértéke,
kiemelkedően jó a zsírégető tulajdonsága, és gazdag proteinforrás. Tartalmaz
káliumot, kalciumot, szelént is. A
bőséges magnézium tartalma segíti a vércukorszint szinten
tartását, ezért a cukorbetegek számára is
fontos táplálék.
Egy kis csibészséggel legalább ötféle sütemény készíthető belőle. Ha érdekel, hogyan, szívesen elárulom!
Hozzávalók
- 50 dkg búzafinomliszt ( a fele lehet teljes kiőrlésű
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg túró
- 1 evőkanál só
- 25 dkg vaj/ margarin
- 1 tojás
- tejföl szükség szerint (ha nagyon nedves a túró, akkor elhagyható)
- 20 dkg reszelt sajt a tetejére
Elkészítés
1.
A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.
A többi hozzávalóval együtt összegyúrom a tésztát.
Gyúrás után 1 cm vastagra nyújtom, majd kiszaggatom pogácsaszaggatóval. A maradékot újra összegyúrom, nyújtom, és szaggatom.
4.
Kizsírozott
tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne
érjenek össze. A tetejükre reszelt sajtot szórok. 180 o C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc
alatt aranysárgára sütöm.
Ez az egyik variáció:
A sós napraforgó mag teljesen megváltoztatja az ízét, pedig a tészta ugyanaz.