Túrós rudak sajttal, lenmaggal

2021.01.17

Mostanában sokszor kísérletezek egészségesebb alapanyagokkal.
Ez a sós ropogtatnivaló olyan finom, hogy azonnal ide kívánkozott, a diétás receptek közé, és verhetetlenül viszi az aranyérmet.

 A kamut liszt szénhidráttartalma 100 g lisztben 59 g, szemben a búzafinomliszt 71 g-os értékével. Glikémiás indexe (GI): 45.

Diétázók és cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.

A durum búza szénhidráttartalma 100 grammban 75.8 g, glikémiás indexe: 54.

A GI azt jelzi, hogy milyen mértékben emeli meg egy élelmiszer a vércukor szintet.

Hozzávalók

  • 40 dkg  kamut liszt vagy durumbúza liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg házi túró
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • körülbelül 3 dl házi tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt a tetejére
  • 5 dkg lenmag


Elkészítés

1. A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.

2. A többi hozzávalóval összegyúrom. Lágy lesz a massza állaga, emiatt kissé nehéz kezelni, de a sütés után hosszú ideig puha marad a süteményem.

3. Gyúrás után 1 cm vastagra nyújtom a tésztát, lekenem tojással, rászórom a lenmagot, a reszelt sajtot, tenyérrel óvatosan rányomkodva ezeket a tetejére. 

4. Pizzavágóval vagy éles késsel 1 cm széles és 15-20 cm hosszú csíkokra vágom.

5. Kizsírozott tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne érjenek össze. 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sülnek.

Ugyanezt a tésztát háromszög alakúra is vághatom, a tetejére pirított sózott napraforgó magot vagy tökmagot hintve.