Túrós rudak sajttal, lenmaggal
Mostanában sokszor kísérletezek egészségesebb alapanyagokkal.
Ez a sós ropogtatnivaló olyan finom, hogy azonnal ide kívánkozott, a diétás receptek közé, és verhetetlenül viszi az aranyérmet.
A kamut liszt szénhidráttartalma 100 g lisztben 59 g, szemben a
búzafinomliszt 71 g-os értékével. Glikémiás indexe (GI): 45.
Diétázók és cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.
A durum búza szénhidráttartalma 100 grammban 75.8 g, glikémiás indexe: 54.
A GI azt jelzi, hogy milyen mértékben emeli meg egy élelmiszer a vércukor szintet.
Hozzávalók
- 40 dkg kamut liszt vagy durumbúza liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg házi túró
- 1 evőkanál só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- körülbelül 3 dl házi tejföl
- 20 dkg reszelt sajt a tetejére
5 dkg lenmag
Elkészítés
1. A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a zsiradékkal. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.
2. A többi hozzávalóval összegyúrom. Lágy lesz a massza állaga, emiatt kissé nehéz kezelni, de a sütés után hosszú ideig puha marad a süteményem.3. Gyúrás után 1 cm vastagra nyújtom a tésztát, lekenem tojással, rászórom a lenmagot, a reszelt sajtot, tenyérrel óvatosan rányomkodva ezeket a tetejére.
4. Pizzavágóval vagy éles késsel 1 cm széles és 15-20 cm hosszú csíkokra vágom.
5. Kizsírozott tepsibe teszem a darabokat úgy, hogy ne érjenek össze. 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sülnek.
Ugyanezt a tésztát háromszög alakúra is vághatom, a tetejére pirított sózott napraforgó magot vagy tökmagot hintve.