Toszkán csokitorta
Ezt a receptet egy kedves, régi tanítványomtól tanultam. Jókat mulattunk, mert sokáig nem tudtam megjegyezni a torta nevét, hogy firenzei vagy toscanai...
EZ az a finomság, aminek nem tudok - mert nem lehet - ellenállni...
Tömény, édes, kívül ropogós, belül szinte folyós csoki...és ahogy ráfolyik az olvadó vaníliafagyi a forró sütire...hmmm...mennyei...
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
Elkészítés
1.
Az étcsokoládét szétdarabolom, és a vajat felkockázom, majd belerakom egy olyan műanyag tálba, ami befér a mikrohullámú készülékbe.
2.
600 W-on, fél perces időközökre teszem a mikróba, úgy, hogy minden fél perc után újra keverem a tálban levő masszát, addig, amíg teljesen folyékonnyá válik a csoki. (Vízgőz fölött is meg lehet olvasztani, de így gyorsabb.)
3.
Hozzáadva a többi alapanyagot, (elektromos) habverővel habosra keverem.
4.
Kis méretű (kb. 15x25 cm) kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát.
5.
180
C fokon kb. 20 percig sütöm. A közepe még
nem teljesen szilárd, és kissé remeg a
felülete, ha megrázom. A kivétel után pihentetem 10
percig.
6.
Felvágáskor már nem folyik a belseje, de picit még ragad. A tetejére tetszőleges mennyiségű fagylalt halmozható, és azonnal fogyasztható.