Tojásos nokedli salátával
Tojásos nokedli salátával
Gyerekkoromban
minden hétvégén pörköltet ettünk nokedlival. Ez volt (és a mai napig is ez)
apám kedvenc étele. Ebből kifolyólag 20 éves koromtól kezdve 20 évre jegeltem a
nokedligyártást.
Istennek
van humorérzéke: a férjemnek is ez az egyik kedvenc étele...
Mit tehet az ember gyereke? "Megszokik vagy megszökik"... Én az előbbit választottam.
Nokedli hozzávalói (5 főre):
- 30 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg rozsliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 egész tojás a nokedlibe
- 6-8 tojás a nokedli bevonásához
- fél evőkanál só a tésztába + 1-2 evőkanál só a forró vízbe
- kb. 2 dl víz
- 1+1 evőkanál zsiradék (én kókuszzsírt használok)
Előkészítés:
Mielőtt összekeverem az
alapanyagokat, felteszek a tűzhelyre kb. 4 liter vizet forrni, teszek bele 1-2
evőkanál sót és 1 evőkanál zsiradékot, hogy főzés közben ne ragadjanak össze a
nokedli szemek.
Közvetlenül a szaggatás
előtt keverem be a tésztát, hogy ne keményedjen meg állás közben.
Figyelem!
A nokedli kifőzése nagyon nagy elővigyázatosságot igényel, mert a forró víz súlyos forrázást okozhat!!!!!
Ügyelni kell arra, hogy szaggatás közben ne mozogjon a fazék, nehogy kiboruljon a fazékban levő forró víz.
Iskoláskorú gyerek ezt a tevékenységet kizárólag felnőtt jelenlétében és felügyeletével végezheti.!!!!
Elkészítés:
1.
A kétféle lisztet kimérem, összekeverem, hozzáadom a tojásokat, a sót és többször kevés vizet, hogy a fakanállal könnyen össze tudjam keverni.
Nem kell nagyon kidolgozni. Akkor jó az állaga, hogyha, szép lassan összezáródik a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne.
2.
Amikor felforrt a víz, akkor kezdem el a szaggatást úgy, hogy a nokedliszaggatót bevizezem, mert így könnyebb kezelni a ragacsos tésztát. Gyorsan kell dolgozni, mert a forró vízben hamar megfő a galuska. Szaggatás közben egyszer-kétszer fakanállal megkeverem a vizet, hogy ne tapadjon le az edény aljára a tészta. Ha kész a szaggatás, megvárom, míg újra felforr a víz, és 1-2 percig kevergetem a nokedliket, majd tésztaszűrőbe szedem, és hideg folyó vízzel kicsit leöblítem, hogy a tészta ne maradjon ragacsos.
3.
Egy wok serpenyőben felforrósítok 1 evőkanál zsiradékot, beleöntöm a felvert tojásokat és ráborítom a kifőzött, lecsöpögtetett galuskákat. Addig keverem, amíg a tojás megsül és beborítja a nokedlik felszínét.
Saláta hozzávalói:
- 1 fej megmosott, leveleire szedett saláta
- 2-3 evőkanál ecet,
- 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 2 dl víz
Az ecetet, cukrot és vizet összekeverem, amíg feloldódik a cukor. A salátaleveleket darabokra tépdesem és beleforgatom a cukros folyadékba.
Kicsit állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Müzlis tálban tálalom a tojásos nokedli mellé.
Jó étvágyat!