Tojásos nokedli salátával

2020.04.13

Tojásos nokedli salátával

Gyerekkoromban minden hétvégén pörköltet ettünk nokedlival. Ez volt (és a mai napig is ez) apám kedvenc étele. Ebből kifolyólag 20 éves koromtól kezdve 20 évre jegeltem a nokedligyártást.

Istennek van humorérzéke: a férjemnek is ez az egyik kedvenc étele...

Mit tehet az ember gyereke? "Megszokik vagy megszökik"... Én az előbbit választottam.

Nokedli hozzávalói (5 főre):

  • 30 dkg búzafinomliszt
  • 20 dkg rozsliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 egész tojás a nokedlibe
  • 6-8 tojás a nokedli bevonásához
  • fél evőkanál só a tésztába + 1-2 evőkanál só a forró vízbe
  • kb. 2 dl víz
  • 1+1 evőkanál zsiradék (én kókuszzsírt használok)

Előkészítés:

Mielőtt összekeverem az alapanyagokat, felteszek a tűzhelyre kb. 4 liter vizet forrni, teszek bele 1-2 evőkanál sót és 1 evőkanál zsiradékot, hogy főzés közben ne ragadjanak össze a nokedli szemek.

Közvetlenül a szaggatás előtt keverem be a tésztát, hogy ne keményedjen meg állás közben.

Figyelem!

A nokedli kifőzése nagyon nagy elővigyázatosságot igényel, mert a forró víz súlyos forrázást okozhat!!!!!

Ügyelni kell arra, hogy szaggatás közben ne mozogjon a fazék, nehogy kiboruljon a fazékban levő forró víz.

Iskoláskorú gyerek ezt a tevékenységet kizárólag felnőtt jelenlétében és felügyeletével végezheti.!!!!

Elkészítés:

1.

A kétféle lisztet kimérem, összekeverem, hozzáadom a tojásokat, a sót és többször kevés vizet, hogy a fakanállal könnyen össze tudjam keverni.

Nem kell nagyon kidolgozni. Akkor jó az állaga, hogyha, szép lassan összezáródik a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne.

2.

Amikor felforrt a víz, akkor kezdem el a szaggatást úgy, hogy a nokedliszaggatót bevizezem, mert így könnyebb kezelni a ragacsos tésztát. Gyorsan kell dolgozni, mert a forró vízben hamar megfő a galuska. Szaggatás közben egyszer-kétszer fakanállal megkeverem a vizet, hogy ne tapadjon le az edény aljára a tészta. Ha kész a szaggatás, megvárom, míg újra felforr a víz, és 1-2 percig kevergetem a nokedliket, majd tésztaszűrőbe szedem, és hideg folyó vízzel kicsit leöblítem, hogy a tészta ne maradjon ragacsos.

3.

Egy wok serpenyőben felforrósítok 1 evőkanál zsiradékot, beleöntöm a felvert tojásokat és ráborítom a kifőzött, lecsöpögtetett galuskákat. Addig keverem, amíg a tojás megsül és beborítja a nokedlik felszínét.

Saláta hozzávalói:

  • 1 fej megmosott, leveleire szedett saláta
  • 2-3 evőkanál ecet,
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 2 dl víz

Az ecetet, cukrot és vizet összekeverem, amíg feloldódik a cukor. A salátaleveleket darabokra tépdesem és beleforgatom a cukros folyadékba.

Kicsit állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

Müzlis tálban tálalom a tojásos nokedli mellé.

Jó étvágyat!