Tárkonyos raguleves

2020.04.25

Tárkonyos raguleves

Ezt a receptet azért vettem elő, mert nemrég tudtam meg egy régi tanítványomról, hogy a mai napig ez az egyik kedvenc levese. Több, mint 10 éve készítettük el együtt technika órán. Nagy öröm ez nekem! :)

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemell filé (csirkeaprólékból is készíthetjük)
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 3 darab burgonya
  • 1 kis darab zeller (Ha lereszelve tesszük a megdinsztelt hagymához, és kicsit pirítjuk vele, "észrevétlenné" válik, de a leves íze csodálatos lesz tőle.)
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál tárkony (ízlés szerint)
  • 3 dl főzőtejszín/1 kis pohár tejföl
  • 3 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál só (és fél mokkáskanál bors)
  • Levestészta (4 - 5 kanál kiskocka/ eperlevél/ cérnametélt, vagy 1 tojásból készített galuska)
Tárkony a konyhakertből
Tárkony a konyhakertből

Az elkészítés menete:

  • A vöröshagymát apróra vágom, és beleteszem egy 3 literes fazékba. Hozzáöntöm az olajat és üvegesre dinsztelem (ez gőzölés-pirítás együtt). Hozzáadom a petrezselymet.
  • A csirkemell filét apró kockákra vágom, ráteszem a dinsztelt hagymára, és fehéredésig pirítom, gyakran kevergetve.
  • A zöldségeket felkockázom, és a pirított húshoz adom, a tárkonnyal együtt.
  • Felöntöm kb. fél liter vízzel, a pároláshoz. Néha megkeverem fakanállal, hogy le ne égjen a hús és a zöldség. Sózni nem szabad még, mert megkeményedne tőle a borsó héja.
  • Fedő alatt, takaréklángon addig főzöm a levest, amíg minden megpuhul benne. Ez kb. 10-15 perc.
  • Egy kis tálba öntöm a tejszínt (tejföllel kissé savanykás lesz), beleszórok 2 evőkanál lisztet, hozzáöntök kb. 0.5 dl vizet, simára keverem, majd hozzáöntöm a leveshez. ( Ez a habarás)
  • Felöntöm 1-1.5 l vízzel (lehet forró víz is), és lassú tűzön forralom.
  • Aki szereti, tehet bele 4-5 evőkanál levestésztát (de el is hagyható).
  • Még kb. 5-6 percig főzöm takaréklángon, és ízlés szerint sózom.
  •  Aki szereti, borsot is tehet bele, ízlés szerint.