Tárkonyos raguleves
2020.04.25
Tárkonyos raguleves
Ezt a receptet azért vettem elő, mert nemrég tudtam meg egy régi tanítványomról, hogy a mai napig ez az egyik kedvenc levese. Több, mint 10 éve készítettük el együtt technika órán. Nagy öröm ez nekem! :)
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg csirkemell filé (csirkeaprólékból is készíthetjük)
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 3 közepes szál sárgarépa
- 2 közepes szál fehérrépa
- 1 kis fej karalábé
- 3 darab burgonya
- 1 kis darab zeller (Ha lereszelve tesszük a megdinsztelt hagymához, és kicsit pirítjuk vele, "észrevétlenné" válik, de a leves íze csodálatos lesz tőle.)
- 30 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál tárkony (ízlés szerint)
- 3 dl főzőtejszín/1 kis pohár tejföl
- 3 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál só (és fél mokkáskanál bors)
- Levestészta (4 - 5 kanál kiskocka/ eperlevél/ cérnametélt, vagy 1 tojásból készített galuska)
Tárkony a konyhakertből
Az elkészítés menete:
- A vöröshagymát apróra vágom, és beleteszem egy 3 literes fazékba. Hozzáöntöm az olajat és üvegesre dinsztelem (ez gőzölés-pirítás együtt). Hozzáadom a petrezselymet.
- A csirkemell filét apró kockákra vágom, ráteszem a dinsztelt hagymára, és fehéredésig pirítom, gyakran kevergetve.
- A zöldségeket felkockázom, és a pirított húshoz adom, a tárkonnyal együtt.
- Felöntöm kb. fél liter vízzel, a pároláshoz. Néha megkeverem fakanállal, hogy le ne égjen a hús és a zöldség. Sózni nem szabad még, mert megkeményedne tőle a borsó héja.
- Fedő alatt, takaréklángon addig főzöm a levest, amíg minden megpuhul benne. Ez kb. 10-15 perc.
- Egy kis tálba öntöm a tejszínt (tejföllel kissé savanykás lesz), beleszórok 2 evőkanál lisztet, hozzáöntök kb. 0.5 dl vizet, simára keverem, majd hozzáöntöm a leveshez. ( Ez a habarás)
- Felöntöm 1-1.5 l vízzel (lehet forró víz is), és lassú tűzön forralom.
- Aki szereti, tehet bele 4-5 evőkanál levestésztát (de el is hagyható).
- Még kb. 5-6 percig főzöm takaréklángon, és ízlés szerint sózom.
- Aki szereti, borsot is tehet bele, ízlés szerint.