Sült karaj zöldségkörettel, cserépedényben
Ajándékba kaptam ezt a mázas cserépedényt. Nagyon szeretem használni. Szerintem ennél nagyszerűbb találmány egytálételek készítéséhez nincs is. Persze lehet helyettesíteni tapadásmentes bevonattal, fedővel rendelkező sütőtálakkal, vagy jénaival, de a cserépben fővő-sülő étel aromája minden más készítési technikát felülmúlóan intenzív. A cserépnek köszönhetően ez az edény egyenletesen adja le azt a hőt, amit magába szív, és a belsejébe sugározza, ami a benne levő anyagokat egyenletesen járja át, megőrizve a benne készülő étel ízét és zamatát.
Hozzávalók:
- 1 kg kicsontozott karaj
- 1 teáskanál zsiradék
- 0.5 kg héjában főtt cékla hámozva (de nyers is lehet)
- 0.5 kg sárgarépa
- 1 kg burgonya
- ( vagy 2 kg tetszés szerinti zöldségkeverék)
- 1 nagy fej vöröshagyma (kevés zsíron megdinsztelve: aprítva, kis lángon, fedő alatt, zsiradékon pirítva) + 3 gerezd reszelt fokhagyma a dinsztelés végén hozzákeverve
- 1 evőkanál szárított petrezselyem/provanszi/gyros fűszerkeverék (ízlés szerint)
- 1 teáskanál só a húshoz
- 1 teáskanál só a zöldségekhez
Elkészítés:
- A cserépedény belsejét kikenem zsiradékkal. A felkockázott céklát szétterítem rajta, és megsózom 1/3 teáskanál sóval.
- A megtisztított, felkockázott zöldségeket összekeverem a fűszerekkel és a 2/3 teáskanál sóval. Ezt a keveréket ráhalmozom a céklára.
- Egy serpenyőben 1 teáskanál zsiradékot felforrósítok a tűzhelyen. A karaj minden oldalát megpirítom ezen a zsiradékon, hogy sült kéreg képződjön rajta.
- Amikor minden oldala színt kapott a pirítástól, a tetejét 2 cm-s távolságra beirdalom jó mélyen. A dinsztelt hagymát és a sót összekeverem a fűszerekkel, és a bevágott hasadékokba töltöm.
- A befűszerezett húst ráfektetem a zöldségekre úgy, hogy a beirdalt rész legyen felül. A cseréptetővel lefedve, a hideg sütő alsó rácsára teszem az edényt, és 180 C fokra, hőlégkeverésre állítom a sütőt.
- Fél óra múlva leveszem a hőt 160 C fokra és még 30 percig sütöm az ételt. (Ezzel energiát tudok megtakarítani.)
- Az egy óra elteltével óvatosan kiveszem a cserépedényt és egy nem hideg felületre teszem (pl. fa vagy textil), hogy a forró edény ne repedjen meg. Néhány perc elteltével óvatosan emelem fel a tetőt, hogy a felcsapódó gőz ne okozzon balesetet.
- A húst kiemelem a tálból és egy tányéron vagy tálcán felszeletelem. Ezután az étel tálalható.
Ha csirkéből készítenénk hasonló ételt, a hús beirdalása helyett, a kéregsütés előtt, bepácolhatjuk
a csirkét tetszőleges fűszerkeverékkel . Ekkor legalább fél órát állni hagyjuk (de akár egy éjszaka is pácolódhat a hűtőszekrényben). A folyamat innentől kezdve ugyanaz, mint a fent leírt menetrendben.
Rizsköret adható hozzá, ha a mázas edényben sülő zöldségek közé nem teszünk burgonyát.