Spenótos-túrós-sajtos pogácsa

2024.12.29

Nem csak szilveszterre...! Ha van a mélyhűtőben spenót, jó szívvel ajánlom kipróbálni ezt a receptet. Nyugodtan beleilleszthető diétás étrendbe is, mert ez a fehérjedús, zöldséges, durum lisztes pogácsa sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint egy klasszikus "borkorcsolya".

Hozzávalók ( 3 tepsi mennyiség):

  • 50 dkg durum búza rétesliszt / finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 doboz 25 dkg-os  ( tégelyes) zsírszegény krémes túró
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt a tésztába+ 20 dkg reszelt sajt a tetejére 

Elkészítés menete:


1. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd elmorzsolom a vajjal. Teljesen egyneművé kell válnia az anyagoknak.

2. A kiengedett mirelit spenótot egy tiszta konyharuhába téve kifacsarom a levétől, és a többi hozzávalóval együtt, összegyúrom a tésztát.

3. Gyúrás után 1 cm vastagra nyújtom, kockás mintát húzok késsel a tetejére, majd kiszaggatom pogácsaszaggatóval. A maradékot újra összegyúrom, nyújtom, és szaggatom.

4. Kizsírozott tepsibe teszem a pogácsákat úgy, hogy ne érjenek össze. A tetejükre reszelt sajtot szórok. Hőlégkeverésen, 180 C fokra állított sütőbe teszek (nem kell előmelegíteni) két, tésztával megtöltött tepsit, 20 perc után megcserélem őket, majd újabb 10 perc alatt aranysárgára sütöm mindkettőt. A 3. tepsiben lévő tészta 20-25 perc alatt elkészül.