Sonkás rakott krumpli
2023.04.11
Előfordul, hogy a húsvéti sonka nem fogy el teljesen. Nálunk nem ez volt a probléma, hanem az, hogy belefutottam egy sótlan-ízetlen parasztsonka utánzatba. Ételmentő kísérletem eredménye egy nagyon finom rakott burgonya lett.
Hozzávalók:
- a maradék sonka feldarabolva ( kb. 50 dkg)
- 1 kg (új)krumpli héjában megfőzve
- 350 g tejföl
- 2 nyers tojás
- 1 púpos teáskanál só
- Gazdagítható főtt tojással (Nekem már elfogyott :( )
Elkészítés:
- A krumplit alaposan megmosom, felöntöm forró vízzel és 30 perc alatt megfőzöm. Leöntöm róla a forró vizet.
- Kihűlés után a burgonya héját lehúzom, felkarikázom és a felét kivajazott jénai tálba teszem.
- A feldarabolt sonkát rászórom a fél adag krumplira, majd befedem a másik felével. Erre halmoznám rá a főtt tojást, ha lenne. :)
- A tejfölt elkeverem a nyers tojással és a sóval, és szétterítem a krumpli tetején.
- A jénai tál tetejével lefedve hideg sütőbe helyezem és 160 C fokon, hőlégkeveréses módban 30 percig sütöm. Ezután fedő nélkül, grill üzemmódban 10 perc alatt megpirítom a tetejét.
- Kis pihentetés után tálalom.