Sonkás rakott krumpli

2023.04.11

Előfordul, hogy a húsvéti sonka nem fogy el teljesen. Nálunk nem ez volt a probléma, hanem az, hogy belefutottam egy sótlan-ízetlen parasztsonka utánzatba. Ételmentő kísérletem eredménye egy nagyon finom rakott burgonya lett.

Hozzávalók:

  • a maradék sonka feldarabolva ( kb. 50 dkg)
  • 1 kg (új)krumpli héjában megfőzve
  • 350 g tejföl
  • 2 nyers tojás
  • 1 púpos teáskanál só
  • Gazdagítható főtt tojással (Nekem már elfogyott :( )


Elkészítés:

  1. A krumplit alaposan megmosom, felöntöm forró vízzel és 30 perc alatt megfőzöm. Leöntöm róla a forró vizet.
  2. Kihűlés után a burgonya héját lehúzom, felkarikázom és a felét kivajazott jénai tálba teszem.
  3.  A feldarabolt sonkát rászórom a fél adag krumplira, majd befedem a másik felével. Erre halmoznám rá  a főtt tojást, ha lenne. :) 
  4. A tejfölt elkeverem a nyers tojással és a sóval, és szétterítem a krumpli tetején.
  5. A jénai tál tetejével lefedve hideg sütőbe helyezem és 160 C fokon, hőlégkeveréses módban 30 percig sütöm. Ezután fedő nélkül, grill üzemmódban 10 perc alatt megpirítom a tetejét.
  6. Kis pihentetés után tálalom.

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!