Sertéspörkölt nokedlivel/tésztával
Pörkölt hozzávalói:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 3 nagy fej vöröshagyma felkockázva
- nyáron 2db paradicsom felkockázva, télen konzerv paradicsom
- 1-2 db paprika felkockázva
- 1 db hegyes paprika (csak annak, aki szereti a csípőset)
- 2 evőkanál (kókuszzsír)zsír
- 3 kávéskanál pirospaprika őrlemény
- 2 kávéskanál só
- fél kávéskanál őrölt kömény (elhagyható)
Pörkölt elkészítése:
- A sertéshúst megmosom, kockákra vágom.
- Felaprítom a hagymát, a paprikát és paradicsomot.
- A zsíron megdinsztelem (párolva pirítás) a vöröshagymát, ráteszem a paprika- és paradicsomdarabokat, és pár percig együtt pirítom.
- Beleteszem a piros paprikát és azonnal megkeverem, nehogy leégjen. ( A piros paprika megkeseredik, ha megég.)
- Ráteszem a felkockázott húst, ízlés szerint sózom, kifehéresedésig állandó keverés mellett pirítom a húst, majd fedő alatt lassú tűzön addig párolom (legalább 1 óra), amíg a saját leve elfő és zsírjára pirul. Ha kell, pótolok hozzá vizet, hogy elegendő szaftja legyen.
- Nokedli, tészta, tarhonya vagy főtt krumpli illik hozzá.
Nokedli hozzávalói (5 főre):
- 30 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 egész tojás a nokedlibe
- annyi víz, hogy szép lassan összezáródjon a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne (csak lassan, adagolva öntöm a vizet, keverés közben)
- fél evőkanál só a tésztába + 1-2 evőkanál só a forró vízbe
- 1+1 evőkanál zsiradék (én kókuszzsírt használok)
Előkészítés:
Mielőtt összekeverem az alapanyagokat, felteszek a tűzhelyre kb. 4 liter vizet forrni, teszek bele 1-2 evőkanál sót és 1 evőkanál zsiradékot, hogy főzés közben ne ragadjanak össze a nokedli szemek.
Közvetlenül a szaggatás előtt keverem be a tésztát, hogy ne keményedjen meg állás közben.
Figyelem!
A nokedli kifőzése nagyon nagy elővigyázatosságot igényel, mert a forró víz súlyos forrázást okozhat!!!!!
Ügyelni kell arra, hogy szaggatás közben ne mozogjon a fazék, nehogy kiboruljon a fazékban levő forró víz.
Iskoláskorú gyerek ezt a tevékenységet kizárólag felnőtt jelenlétében és felügyeletével végezheti.!!!!
Elkészítés:
1. A kétféle lisztet kimérem, összekeverem, hozzáadom a tojásokat, a sót és többször kevés vizet, hogy a fakanállal könnyen össze tudjam keverni masszává.
Nem kell nagyon kidolgozni. Akkor jó az állaga, hogyha, szép lassan összezáródik a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne.
2. Amikor felforrt a víz, akkor kezdem el a szaggatást úgy, hogy a nokedli szaggatót bevizezem, mert így könnyebb kezelni a ragacsos tésztát. Gyorsan kell dolgozni, mert a forró vízben hamar megfő a galuska.
3. Szaggatás közben egyszer-kétszer fakanállal megkeverem a vizet, hogy ne tapadjon le az edény aljára a tészta.
4. Ha kész a szaggatás, megvárom, míg újra felforr a víz, és 1-2 percig kevergetem a nokedliket, majd tésztaszűrőbe szedem, és hideg folyó vízzel kicsit leöblítem, hogy a tészta ne maradjon ragacsos. 1 evőkanál zsiradékot elkeverek a tésztában.