Sertéspörkölt nokedlivel/tésztával

2023.11.14

Pörkölt hozzávalói:

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 3 nagy fej vöröshagyma felkockázva
  • nyáron 2db paradicsom felkockázva, télen konzerv paradicsom 
  • 1-2 db paprika felkockázva
  • 1 db hegyes paprika (csak annak, aki szereti a csípőset)
  • 2 evőkanál (kókuszzsír)zsír
  • 3 kávéskanál pirospaprika őrlemény
  • 2 kávéskanál só
  • fél kávéskanál őrölt kömény (elhagyható)

Pörkölt elkészítése:

  1. A sertéshúst megmosom, kockákra vágom. 
  2. Felaprítom a hagymát,  a paprikát és paradicsomot.
  3. A zsíron megdinsztelem (párolva pirítás) a vöröshagymát, ráteszem a paprika- és paradicsomdarabokat, és pár percig együtt pirítom. 
  4. Beleteszem a piros paprikát és azonnal megkeverem, nehogy leégjen. ( A piros paprika megkeseredik, ha megég.)
  5. Ráteszem a felkockázott húst, ízlés szerint sózom, kifehéresedésig állandó keverés mellett pirítom a húst, majd fedő alatt lassú tűzön addig párolom (legalább 1 óra), amíg a saját leve elfő és zsírjára pirul. Ha kell, pótolok hozzá vizet, hogy elegendő szaftja legyen.
  6. Nokedli, tészta, tarhonya vagy főtt krumpli illik hozzá.

Nokedli hozzávalói (5 főre):

  • 30 dkg búzafinomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 egész tojás a nokedlibe
  • annyi víz, hogy szép lassan összezáródjon a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne (csak lassan, adagolva öntöm a vizet, keverés közben)
  • fél evőkanál só a tésztába + 1-2 evőkanál só a forró vízbe
  • 1+1 evőkanál zsiradék (én kókuszzsírt használok)

Előkészítés:

Mielőtt összekeverem az alapanyagokat, felteszek a tűzhelyre kb. 4 liter vizet forrni, teszek bele 1-2 evőkanál sót és 1 evőkanál zsiradékot, hogy főzés közben ne ragadjanak össze a nokedli szemek.

Közvetlenül a szaggatás előtt keverem be a tésztát, hogy ne keményedjen meg állás közben.

Figyelem!

A nokedli kifőzése nagyon nagy elővigyázatosságot igényel, mert a forró víz súlyos forrázást okozhat!!!!!

Ügyelni kell arra, hogy szaggatás közben ne mozogjon a fazék, nehogy kiboruljon a fazékban levő forró víz.

Iskoláskorú gyerek ezt a tevékenységet kizárólag felnőtt jelenlétében és felügyeletével végezheti.!!!!

Elkészítés:

1. A kétféle lisztet kimérem, összekeverem, hozzáadom a tojásokat, a sót és többször kevés vizet, hogy a fakanállal könnyen össze tudjam keverni masszává.

Nem kell nagyon kidolgozni. Akkor jó az állaga, hogyha, szép lassan összezáródik a tészta a fakanál mögött, amikor áthúzom benne.

2. Amikor felforrt a víz, akkor kezdem el a szaggatást úgy, hogy a nokedli szaggatót bevizezem, mert így könnyebb kezelni a ragacsos tésztát. Gyorsan kell dolgozni, mert a forró vízben hamar megfő a galuska. 

3. Szaggatás közben egyszer-kétszer fakanállal megkeverem a vizet, hogy ne tapadjon le az edény aljára a tészta. 

4. Ha kész a szaggatás, megvárom, míg újra felforr a víz, és 1-2 percig kevergetem a nokedliket, majd tésztaszűrőbe szedem, és hideg folyó vízzel kicsit leöblítem, hogy a tészta ne maradjon ragacsos. 1 evőkanál zsiradékot  elkeverek a tésztában.