Sajtos-tejfölös papucs
2020.11.30
B.Alisa készítette (8.b)
Gyorsan elkészíthető finomság vacsorára... ha marad belőle, másnap be tudjuk csomagolni tízóraira.
Változatosan gazdagíthatjuk, csak a képzelet és az otthoni alapanyagok szabnak határt a variációknak.
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 kis pohár (175 g) tejföl
- 1 gerezd reszelt fokhagyma vagy fél kávéskanál bazsalikom vagy fél kávéskanál petrezselyem
- fél kávéskanál só
- tehető rá sonka, párizsi, kolbász, paprikás szalámi, sült hús
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 40 dkg búzafinomliszt
- fél csomag sütőpor vagy 1 csomag porélesztő
- 1 kávéskanál só
- 0,5 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 2 dl langyos víz
- 15 dkg reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral/ porélesztővel.
- A lisztkeverékhez adom a többi hozzávalót és összegyúrom egységes tésztává.
- (Ha élesztőporral készítem, akkor az összegyúrt tésztát letakarom, és fél órát hagyom kelni.)
- 16 részre osztom és az ujjaimmal 1 cm vastag papucsformákat alakítok.
Kivajazott tepsibe helyezem a tésztapapucskákat, megkenem a
fűszeres szósszal, és sajtot szórok a tetejükre.
Ha gazdagítani akarom, akkor a szószra különböző
felvágottakat, vagy sült húst teszek a sajtszórás előtt.
Ez a mennyiség 2 tepsibe fér bele. 180 C fokon kb. 25 percig sütöm, amíg megpirul a teteje.