Sajtos-tejfölös papucs

2020.11.30
B.Alisa készítette (8.b)
B.Alisa készítette (8.b)

Gyorsan elkészíthető finomság vacsorára... ha marad belőle, másnap be tudjuk csomagolni tízóraira.

Változatosan gazdagíthatjuk, csak a képzelet és az otthoni alapanyagok szabnak határt a variációknak.

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 kis pohár (175 g) tejföl
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma vagy fél kávéskanál bazsalikom vagy fél kávéskanál petrezselyem
  • fél kávéskanál só
  • tehető rá sonka, párizsi, kolbász, paprikás szalámi, sült hús

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 dkg búzafinomliszt
  • fél csomag sütőpor vagy 1 csomag porélesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl langyos víz
  • 15 dkg reszelt sajt a tetejére


Elkészítés:

  1. A kétféle lisztet összekeverem a sütőporral/ porélesztővel.
  2. A lisztkeverékhez adom a többi hozzávalót és összegyúrom egységes tésztává.
  3. (Ha élesztőporral készítem, akkor az összegyúrt tésztát letakarom, és fél órát hagyom kelni.)
  4. 16 részre osztom és az ujjaimmal 1 cm vastag papucsformákat alakítok.

Kivajazott tepsibe helyezem a tésztapapucskákat, megkenem a fűszeres szósszal, és sajtot szórok a tetejükre.

Ha gazdagítani akarom, akkor a szószra különböző felvágottakat, vagy sült húst teszek a sajtszórás előtt.

Ez a mennyiség 2 tepsibe fér bele. 180 C fokon kb. 25 percig sütöm, amíg megpirul a teteje.