Sajtos-medvehagymás lepény
2021.03.21
Ebből a receptből eredetileg pogácsa készült volna, csak nem volt időm nyújtani és szaggatni a tésztát, ezért gombócokat formázva, kolbász karikát a közepébe nyomva, majd kilapítva tettem a tepsibe.
A medvehagyma csodás, zamatos, egyedi ízt ad az ételnek. Most van a szezonja. Bátran kísérletezzünk vele!
Medvehagyma helyett spenóttal is elkészíthető. Ekkor 2-3 gerezd fokhagymát is reszeljünk bele a tésztába.
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 400 g búzafinomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 kávéskanál méz
- fél evőkanál só
- 200 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 100 ml tejföl
- 2 csokor medvehagyma összeaprítva
- A tetejére: 200 g trappista sajt
Elkészítés:
- A tejet kézmelegre hevítem, elkeverem benne a mézet, belemorzsolom az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatom.
- A lisztet elkeverem a sóval, a lágy vajjal, a tojássárgájával, és a tejföllel.
- Hozzáöntve az élesztős tejet, az egészet összegyúrom.
- A medvehagymát felaprítva és hozzáadva, 10 percen keresztül dagasztom a tésztát.
- Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztem.
- Zsemlényi gombócokat formázok, a közepükbe rejtek 1-1 szelet kolbászt, aztán korongokká lapítom a gombócokat.
- A tetejüket megkenem a maradék tojásfehérjével, és reszelt sajtot halmozok rájuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a lepénykéket.
- 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt sül készre ez a finomság.
G.Jonatán az 5.a-ból küldte a pogácsaváltozat fotóját