Sajtos-medvehagymás lepény

2021.03.21

Ebből a receptből eredetileg pogácsa készült volna, csak nem volt időm nyújtani és szaggatni a tésztát, ezért gombócokat formázva, kolbász karikát a közepébe nyomva, majd kilapítva tettem a tepsibe.

A medvehagyma csodás, zamatos, egyedi ízt ad az ételnek. Most van a szezonja. Bátran kísérletezzünk vele!

Medvehagyma helyett spenóttal is elkészíthető. Ekkor 2-3 gerezd fokhagymát is reszeljünk bele a tésztába.

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 400 g búzafinomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 1 kávéskanál méz
  • fél evőkanál só
  • 200 g vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 100 ml tejföl
  • 2 csokor medvehagyma összeaprítva
  • A tetejére: 200 g trappista sajt

Elkészítés:

  • A tejet kézmelegre hevítem, elkeverem benne a mézet, belemorzsolom az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatom.
  • A lisztet elkeverem a sóval, a lágy vajjal, a tojássárgájával, és a tejföllel.
  • Hozzáöntve az élesztős tejet, az egészet összegyúrom.
  • A medvehagymát felaprítva és hozzáadva, 10 percen keresztül dagasztom a tésztát.
  • Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztem.
  • Zsemlényi gombócokat formázok, a közepükbe rejtek 1-1 szelet kolbászt, aztán korongokká lapítom a gombócokat.
  • A tetejüket megkenem a maradék tojásfehérjével, és reszelt sajtot halmozok rájuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a lepénykéket.
  • 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt sül készre ez a finomság.
G.Jonatán az 5.a-ból küldte a pogácsaváltozat fotóját
G.Jonatán az 5.a-ból küldte a pogácsaváltozat fotóját