Rozskenyér

2022.03.07

A kenyérsütés olyan élvezet, amit nem lehet megunni. A bolti rozskenyér elbújhat a vadkovászos házi változat mögött. Egy lapon szinte említeni sem lehet a kettőt...

Egy idő után nem esik jól a bolti....Hát ez van :)

Hozzávalók:

Ez a mennyiség 3 db egyenként 800 g körüli kenyérhez való.


  • 300 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
  • 700 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
  • 300 g alakor teljes kiőrlésű ősbúza liszt/ kamut liszt/ durum liszt
  • 800-860 g "kézmeleg" víz
  • 8 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó) (elhagyható)
  • 50-72 g só (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
  • 2 teáskanál őrölt kömény (elhagyható)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • a szóráshoz rizsliszt

Elkészítés:


1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.

2. Hozzáadom a pótkávét, koriandert és a köményt, majd fokozatosan belekeverem a kétféle lisztet. Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.

3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.

4. 3 részre osztom és fél órát pihentetem a pulton.

6. A kelesztőformákba beleteszek egy-egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a rozslisztben megformázott kenyértésztákat. Ezután a formákkal együtt egy-egy nylonzacskóba helyezem, 2-3 fújással vizet permetezek a zacskó belső, felső részébe, majd bekötöm a száját.

7. A tésztát 24-26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)

8. A sütőbe helyezek egy kicsi lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).

9. Előmelegítem a sütőt 270 C fokra ( az ajtó kinyitásakor nagy hőveszteség történik, ezért kell az elején magasabb hőfokra felfűteni a sütőt)., kiveszem belőle a sütéshez felforrósított formákat, teflonos sütőpapírt teszek bele, és erre borítom a nylonzacskóból kivett kenyértésztát. Vigyázat! Forró!
A sütőtér legfelső sínjére egy tepsit csúsztatok, ami meggátolja, hogy megégjen a kenyerek teteje. 

10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a felső tepsit, a hőfokot pedig 210 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig. Kiveszem a sütőből és az alját leellenőrzöm: ha még nem kopog, fejjel lefele még 10 percig sütöm.

11. Rácsra helyezem és kihűlés után vágom fel.