Rozskenyér
A kenyérsütés olyan élvezet, amit nem lehet megunni. A bolti rozskenyér elbújhat a vadkovászos házi változat mögött. Egy lapon szinte említeni sem lehet a kettőt...
Egy idő után nem esik jól a bolti....Hát ez van :)
Hozzávalók:
Ez a mennyiség 3 db egyenként 800 g körüli kenyérhez való.
- 300 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
- 700 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
-
300 g alakor teljes kiőrlésű ősbúza liszt/ kamut liszt/ durum liszt
- 800-860 g "kézmeleg" víz
- 8 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó) (elhagyható)
- 50-72 g só (ízlés szerint)
- 2 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
- 2 teáskanál őrölt kömény (elhagyható)
- 4 evőkanál olívaolaj
- a szóráshoz rizsliszt
Elkészítés:
1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.
2. Hozzáadom a pótkávét, koriandert és a köményt, majd fokozatosan
belekeverem a kétféle lisztet. Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag
spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.
3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.
4. 3 részre osztom és fél órát pihentetem a pulton.
6. A kelesztőformákba beleteszek egy-egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a rozslisztben megformázott kenyértésztákat. Ezután a formákkal együtt egy-egy nylonzacskóba helyezem, 2-3 fújással vizet permetezek a zacskó belső, felső részébe, majd bekötöm a száját.
7. A tésztát 24-26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)
8. A sütőbe helyezek egy kicsi lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).
9.
Előmelegítem a sütőt 270 C fokra ( az ajtó kinyitásakor nagy
hőveszteség történik, ezért kell az elején magasabb hőfokra felfűteni a
sütőt)., kiveszem belőle a sütéshez
felforrósított formákat, teflonos sütőpapírt teszek bele, és erre borítom a nylonzacskóból kivett
kenyértésztát. Vigyázat! Forró!
A sütőtér legfelső sínjére egy tepsit csúsztatok, ami meggátolja,
hogy megégjen a kenyerek teteje.
10.
230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a felső tepsit, a
hőfokot pedig 210 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30
percig. Kiveszem a sütőből és az alját leellenőrzöm: ha még nem kopog, fejjel lefele még 10 percig sütöm.
11. Rácsra helyezem és kihűlés után vágom fel.