Ropogós keksz többféle ízben
2023.01.01
Ezt a receptet az interneten találtam. Átalakítottam, hogy beilleszthető legyen diétás étrendbe is. A variációk széles tárháza nyílik meg, ha merünk kísérletezni. Három tepsiben három különböző ízű kekszet készítettem: mákost, medvehagymást, és bazsalikomos-lenmagost.
Hozzávalók (1 tepsihez):
- 150 g kamut liszt/ teljes kiőrlésű liszt
- 70 g tej
- 30 g olvasztott sótlan vaj
- 2 g só
- 2 g porélesztő/ 1 g élesztő
- 1 g szódabikarbóna
Ízesítéshez:
- 35 g zöldhagyma / 1 zacskó szárított medvehagyma / 1 teáskanál bazsalikom / 35 g darált mák
- 10 g (fekete) szezámmag / lenmag
Elkészítés:
- 1. A tejet és az olvasztott vajat habverővel összekeverem, majd beleszitálom a lisztet. Beleteszem a többi hozzávalót, és összegyúrom tésztává. (Ha nem szárított élesztővel dolgozok, akkor a kézmeleg tejhez adok fél mokkáskanál mézet, beleteszem az élesztőt, megfuttatom, és ezt öntöm a lisztes keverékbe. Vigyázni kell, hogy az olvasztott vaj ne legyen forró, mert az megöli az élesztőgombákat.)
- Fél órán keresztül letakarva kelesztem.
- A gyúrótáblán 2, a tepsi méretével azonos méretű zsírpapír közé teszem a tésztát. Először kézzel lapítom szét, majd a tepsi méretére nyújtom, 1-2 mm vastagságúra, a zsírpapírok között. Az alsó papír összehúzódik nyújtás közben, de időnként megfordítva és kisimítva tovább nyújtható rajta a tészta.
- Keksz kiszúróval, vagy recés késsel kis téglalapformákra vágom.
- Tepsibe fektetve a még hideg sütőbe teszem.
- Hőlégkeveréses módban, 150 C fokon sütve 15-20 perc alatt szép piros színe lesz.
Ha több adagot készítünk egyszerre, két tepsit betehetünk a sütőbe. Ekkor félidőben meg kell cserélni a tepsiket, hogy a felső tepsiben lévő tészta alulra kerülve az alján is megsüljön.