Ropogós keksz többféle ízben

2023.01.01

Ezt a receptet az interneten találtam. Átalakítottam, hogy beilleszthető legyen diétás étrendbe is. A variációk széles tárháza nyílik meg, ha merünk kísérletezni. Három tepsiben három különböző ízű kekszet készítettem: mákost, medvehagymást, és bazsalikomos-lenmagost.

Hozzávalók (1 tepsihez):

  • 150 g kamut liszt/ teljes kiőrlésű liszt
  • 70 g tej
  • 30 g olvasztott sótlan vaj
  • 2 g só
  • 2 g porélesztő/ 1 g élesztő
  • 1 g szódabikarbóna

Ízesítéshez:

  • 35 g zöldhagyma / 1 zacskó szárított medvehagyma / 1 teáskanál bazsalikom / 35 g darált mák
  • 10 g (fekete) szezámmag / lenmag

Elkészítés:

  1. 1. A tejet és az olvasztott vajat habverővel összekeverem, majd beleszitálom a lisztet. Beleteszem a többi hozzávalót, és összegyúrom tésztává. (Ha nem szárított élesztővel dolgozok, akkor a kézmeleg tejhez adok fél mokkáskanál mézet, beleteszem az élesztőt, megfuttatom, és ezt öntöm a lisztes keverékbe.  Vigyázni kell, hogy az olvasztott vaj ne legyen forró, mert az megöli az élesztőgombákat.)
  2. Fél órán keresztül letakarva kelesztem.
  3. A gyúrótáblán 2, a tepsi méretével azonos méretű zsírpapír közé teszem a tésztát. Először kézzel lapítom szét, majd a tepsi méretére nyújtom, 1-2 mm vastagságúra, a zsírpapírok között. Az alsó papír összehúzódik nyújtás közben, de időnként megfordítva és kisimítva tovább nyújtható rajta a tészta.
  4. Keksz kiszúróval, vagy recés késsel kis téglalapformákra vágom.
  5. Tepsibe fektetve a még hideg sütőbe teszem.
  6. Hőlégkeveréses módban, 150 C fokon sütve 15-20 perc alatt szép piros színe lesz.

Ha több adagot készítünk egyszerre, két tepsit betehetünk a sütőbe. Ekkor félidőben meg kell cserélni a tepsiket, hogy a felső tepsiben lévő tészta alulra kerülve az alján is megsüljön.

Amennyiben kérdésed, vagy észrevételed van, kérlek, írj nekem!