Főzősuli 1: Rántott tojásleves

2020.05.14

Az első része ez annak a sorozatnak, amelyikben különböző konyhatechnikai eljárásokat fogok bemutatni, különböző ételeken keresztül.

Tartsatok velem!

Hozzávalók:

  • 1/2 fakanálnyi zsiradék
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál (szárított) petrezselyem levél
  • 1/3 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 2 kávéskanál őrölt piros paprika
  • 2 l víz
  • 3 tojás

Elkészítés:

  1. Egy 3 literes fazékban, kis hőfokon, folyamatos kevergetés mellett, megpirítom a lisztet a zsiradékon.
  2. 3 perc elteltével hozzáteszem a petrezselymet is, néhányszor megkeverve, hogy kicsit piruljon.
  3. Hozzáadom az őrölt köménymagot, és ezzel is pirítom pár másodpercig.
  4. Ezután lehúzom a tűzhelyről, beleteszem a piros paprikát, jól összekeverem a lisztes zsiradékkal, majd hozzá öntök 2-3 dl hideg vizet.
  5. Keverés közben az edény falán szétnyomkodom az esetleges rántáscsomókat.
  6. Felöntöm 1 1/2 - 2 liter (forró) vízzel.
  7. Visszateszem a tűzhelyre forralni, úgy, hogy néhányszor megkeverem.
  8. Forralás közben felverem a 3 tojást, szedek hozzá 1-1 1/2 merőkanálnyi forró levest, és összekeverés után hozzáöntöm leveshez.
  9. Amikor felforrt, készen van, el lehet zárni a tűzhelyet.