Rakott zöldség

2021.05.08

Egy nagy jénai tálnyi, tejföllel nyakon öntött finomság. Bármilyen zöldségkeverékkel működik, de karfiollal vagy brokkolival önmagában is nagyon finom. Minden változatot ki lehet próbálni, mindig új ízt kapunk.

Hozzávalók:

1 kg mexikói zöldségkeverék
0.5 kg darált hús
1 kávéskanál só
1/2 bögre rizs + 1/2 bögre víz + fél kávéskanál só
1 kávéskanál majoránna
3 gerezd fokhagyma lereszelve
1 fél kávéskanál fehér bors
330 g tejföl (nagy pohár) + 1 kávéskanál só

Elkészítés:

1. A zöldségkeveréket megpárolom, majd lecsepegtetem.
2. A rizst egyszeres főzővízben 1 kávéskanál sóval megfőzöm, majd kihűtöm.
3. A kihűtött rizshez keverem a 0.5 kg darált húst, a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozom.
4. A párolt zöldség egyik felét egy kivajazott fedeles jénai tál aljába teszem, és rásimítom a darált húsos keveréket.
5. A zöldség másik felét erre rakom.
6. A tejfölt elkeverem 1 kávéskanál sóval, és rásimítom a zöldség tetejére.
7. 15 dkg reszelt sajtot szórok a tejfölre, majd lefedem a tálat.
8. Hideg sütőbe helyezem, hogy a jénai tál fokozatosan melegedjen föl.
9. 180 C fokon, hőlégkeveréssel kb. 1 órán át sütöm az ételt, amíg megpirul a sajt a tetején.