Pizza Bornemisza módra

2021.05.06

Megunhatatlan sláger a fiatalok körében.

Rengeteg változata ismert, variációk sokasága egy témára.

Tészta hozzávalói:

  • 1 csomag porélesztő / 2 dkg élesztő + 1 kávéskanál méz + 0.5 dl tej
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 40 dkg finomliszt
  • fél evőkanál só
  •  0.5 dl olaj
  •  2-2.5 dl langyos víz (amennyit felvesz a liszt ahhoz, hogy lágy, gyúrható legyen a tészta)

Paradicsomszósz hozzávalói:

(2 tepsire elegendő)

  • 0.5 kg paradicsomszósz
  • 1 kávéskanál só
  • ízlés szerint édesítőszer vagy cukor
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • fél kávéskanál oregánó
  • 1 evőkanál snidling

Feltét hozzávalói:

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 doboz konzerv gomba
  • 20 dkg szeletelt sonka / 10 dkg szeletelt paprikás szalámi / 30 dkg darált hús
  • / 30 dkg sült pulykamell / 10 dkg szeletelt kolbász
  • 2 fej karikára vágott, pirított lila hagyma
  • 1-2 db felkarikázott paradicsom

Friss élesztő felfuttatása:

1. Belemorzsolom az élesztőt 0.5 dl kézmeleg tejbe,
2. teszek hozzá egy kávéskanál mézet,
3. simára keverem a 3 anyagot,
4. várok 5-10 percet, hogy felfusson ez a keverék,
5. beletöltöm a liszthalom közepén kialakított mélyedésbe.

Tészta elkészítése:

1. Összekeverem egy nagy tálban a két fajta lisztet a porélesztővel, vagy a felfuttatott élesztőt a lisztkeverék közepén kialakított mélyedésbe töltöm.
2. Beleöntöm a többi hozzávalót úgy, hogy ne érintkezzen azonnal a só és a friss élesztő.
3. Összegyúrom, aztán néhány percig dagasztom a tésztát.
4. Letakarva, langyos helyen fél órát pihentetem.
5. A tésztát dagasztás után összegyúrom, és újabb, néhány perces pihentetés után kinyújtom egy nagy sütőtepsi méretére.
6. Kivajazott tepsibe fektetem a tésztát és megkenem a paradicsomszósszal.
7. Ízlés szerint teszek rá feltétet.
8. A tetejére 15 dkg reszelt trappista sajtot szórok.
9. Hőlégkeveréssel 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm a pizzát.
10. Néhány perc pihentetés után tetszőleges méretűre szeletelem.