Pizza Bornemisza módra
Megunhatatlan sláger a fiatalok körében.
Rengeteg változata ismert, variációk sokasága egy témára.
Tészta hozzávalói:
- 1 csomag porélesztő / 2 dkg élesztő + 1 kávéskanál méz + 0.5 dl tej
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 40 dkg finomliszt
- fél evőkanál só
- 0.5 dl olaj
- 2-2.5 dl langyos víz (amennyit felvesz a liszt ahhoz, hogy lágy, gyúrható legyen a tészta)
Paradicsomszósz hozzávalói:
(2 tepsire elegendő)
- 0.5 kg paradicsomszósz
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint édesítőszer vagy cukor
- 1 kávéskanál bazsalikom
- fél kávéskanál oregánó
- 1 evőkanál snidling
Feltét hozzávalói:
- 1 doboz konzerv kukorica
- 1 doboz konzerv gomba
- 20 dkg szeletelt sonka / 10 dkg szeletelt paprikás szalámi / 30 dkg darált hús
- / 30 dkg sült pulykamell / 10 dkg szeletelt kolbász
- 2 fej karikára vágott, pirított lila hagyma
- 1-2 db felkarikázott paradicsom
Friss élesztő felfuttatása:
1. Belemorzsolom az élesztőt 0.5 dl kézmeleg tejbe,
2. teszek hozzá egy kávéskanál mézet,
3. simára keverem a 3 anyagot,
4. várok 5-10 percet, hogy felfusson ez a keverék,
5. beletöltöm a liszthalom közepén kialakított mélyedésbe.
Tészta elkészítése:
1. Összekeverem egy nagy tálban a két fajta lisztet a porélesztővel, vagy a felfuttatott élesztőt a lisztkeverék közepén kialakított mélyedésbe töltöm.
2. Beleöntöm a többi hozzávalót úgy, hogy ne érintkezzen azonnal a só és a friss élesztő.
3. Összegyúrom, aztán néhány percig dagasztom a tésztát.
4. Letakarva, langyos helyen fél órát pihentetem.
5. A tésztát dagasztás után összegyúrom, és újabb, néhány perces pihentetés után kinyújtom egy nagy sütőtepsi méretére.
6. Kivajazott tepsibe fektetem a tésztát és megkenem a paradicsomszósszal.
7. Ízlés szerint teszek rá feltétet.
8. A tetejére 15 dkg reszelt trappista sajtot szórok.
9. Hőlégkeveréssel 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm a pizzát.
10. Néhány perc pihentetés után tetszőleges méretűre szeletelem.