Medvehagymás-zelleres krémleves

2023.03.25

Friss,tavaszi ízek...enyhe csípős, foghagymás íze összetéveszthetetlen. Használjuk ki ezt az időszakot, amíg lehet medvehagymát kapni. Segíti az emésztést,  védi a szívet és véd a kórokozókkal szemben. Számtalan felhasználási területe közül most levest készítek belőle. 

Főzés közben...
Főzés közben...

Hozzávalók 4 főre:


  • 20 dkg medvehagyma
  • 10 dkg friss petrezselyem
  • 4 diónyi nagyságú új zeller, levéllel együtt/ 1 kis fej zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter 10 %-os főzőtejszín
  • 2 liter víz
  • ízlés szerint só, fehér bors (elhagyható)
  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • olíva olaj (spray formában)

Elkészítés:

  1. A zöldszínű leveleket alaposan megmosom, leöblítem, lecsepegtetem, a zellert és a fokhagymát feldarabolom, és fazékba teszem.
  2. Ráöntök 2 liter forró vízet,  és forrástól számítva 10 percig fedő alatt főzöm  a levest.
  3. Leveszem a tűzről, botmixerrel elturmixolom és felöntöm a tejszínnel.
  4. Visszateszem a tűzhelyre, és kis lángon forralom, vigyázva, hogy ne lobogjon a leves, mert akkor a tejszín nem sűrűsödik be. Ízlés szerint ízesítem.
  5. A kenyereket felkockázom, ráfújok olíva spray-t, összekeverem és zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezve beteszem a sütőbe. Hőlégkeveréses módban, 180 C-on, megpirítom, kb 10 perc alatt.
  6. Tányérba kiszedve, 2-3 evőkanál pirított kenyérkockával tálalom.

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!