Diétás kakaós csiga, túrós tésztából
Diétás változatban is közzéteszem ezt a receptet, mert a túró, a kamut liszt és a cukorpótló alkalmas arra, hogy mértékkel azok is fogyaszthassák, akiknek oda kell figyelni az elfogyasztott sütemény összetételére.
A bolti változatáról ezen a linken hallgathatsz meg egy "vicces" történetet.
Hozzávalók:
- 25 dkg kamut/durum liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 25 dkg tehéntúró
- 4 dkg (40 g!) "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)" vagy 16 dkg xilit
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- fél kávéskanál vanília aroma
- szükség szerint néhány kanál tejföl vagy natúr görög joghurt
A töltelékhez:
- 2 dkg (1.5 evőkanál) kakaó
- 4 dkg 40 g "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)" vagy 16 dkg xilit
A kenéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj
A sütőport a lisztbe keverem, és összemorzsolom a vajjal, aztán a krémesre kevert túróval
teljesen egyneművé gyúrom.
Elkészítés:
A túrót tálba rakom, és villával szétnyomkodom.
Hozzáadom az édesítőt, a vanília aromát, és krémesre keverem. Ha nagyon száraz a túró, egy-két evőkanál tejfölt lehet hozzá adni.
Ezt a tésztát enyhén lisztezett felületre teszem, kinyújtom 0,5 centi vastagságúra és téglalap alakúra.
Megkenem az olvasztott vajjal, majd rászórom a cukorpótló és a kakaó keverékét.
Szorosan feltekerem és 1-1,5 centis szeletekre vágom.
A csigákat kivajazott tepsibe helyezem egymástól nagyobb távolságra.
160 Celsius fokra előmelegített sütőbe teszem és 14-15 perc alatt megsütöm.
Tálaláskor darált xilitporral megszórhatom még.