Diétás kakaós csiga, túrós tésztából

2021.05.24

Diétás változatban is közzéteszem ezt a receptet, mert a túró, a kamut liszt és a cukorpótló alkalmas arra, hogy mértékkel azok is fogyaszthassák, akiknek oda kell figyelni az elfogyasztott sütemény összetételére.

A bolti változatáról ezen a linken hallgathatsz meg egy "vicces" történetet.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kamut/durum liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 4 dkg (40 g!) "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)" vagy 16 dkg xilit
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • fél kávéskanál vanília aroma
  • szükség szerint néhány kanál tejföl vagy natúr görög joghurt

A töltelékhez:

  • 2 dkg (1.5 evőkanál) kakaó
  • 4 dkg 40 g "1:4 cukorhelyettesítő (stívía&eritrit)" vagy 16 dkg xilit

A kenéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj

A sütőport a lisztbe keverem, és összemorzsolom a vajjal, aztán a krémesre kevert túróval
teljesen egyneművé gyúrom.



Elkészítés:


A túrót tálba rakom, és villával szétnyomkodom.

Hozzáadom az édesítőt, a vanília aromát, és krémesre keverem. Ha nagyon száraz a túró, egy-két evőkanál tejfölt lehet hozzá adni.

Ezt a tésztát enyhén lisztezett felületre teszem, kinyújtom 0,5 centi vastagságúra és téglalap alakúra.

Megkenem az olvasztott vajjal, majd rászórom a cukorpótló és a kakaó keverékét.

Szorosan feltekerem és  1-1,5 centis szeletekre vágom.

A csigákat kivajazott tepsibe helyezem egymástól nagyobb távolságra.

 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe teszem és  14-15 perc alatt megsütöm.

Tálaláskor darált xilitporral  megszórhatom még.