Mákos pite diétásan

2023.04.09

Nagyon szeretem a mákos sütiket. "Mákot mákkal" : szokták mondogatni az ínyencek.  Viszont nagyon nehéz cukor nélkül finomat sütni, mert a mák valahogy nem passzol egy édesítőszerhez sem. Ezért egy kis csellel belecsempésztem egy pici cukrot, hiszen a tészta szénhidrát tartalmát a túróval sikerült lecsökkenteni.  A túró miatt a sütemény tésztája is nagyon puha lett.

Ez a tészta mindenféle diétás sütemény elkészítéséhez megfelelő, sőt, töltelék nélkül is megállja a helyét. Még annak is bátran kínálhatjuk, aki utálja a túrós süteményt, mert a botmixer segítségével minden árulkodó jel eltüntethető, és  egyáltalán nem lehet felismerni a túró ízét. De maradjon ez a mi titkunk... :)

FONTOS:

A tészta összeállítása előtt ellenőrizzük, hogy nehogy avas vagy dohos legyen a mák. Az első változatnál sikerült belefutnom ebbe a problémába, és elég fájdalmasan érintett, hogy az egész tepsi süteményt ki kellett dobnom. 

Tészta hozzávalói (nagy méretű sütőtepsihez):

  • 40 dkg durum / kamut liszt
  • fél csomag sütőpor ( 8 g)
  • 20 dkg szoba hőmérsékletű, lágy vaj
  • 5 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer" / 2 evőkanál folyékony édesítőszer
  • 1 csipet só
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás+ 1 a kenéshez

Töltelék hozzávalói:

  • 40 dkg darált mák
  • 6 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"+ 5 dkg (kókusz)virág cukor / 2 evőkanál folyékony édesítőszer+ 5 dkg porcukor/ 
  • 6 dl tej 
  • csipet só
  • 6 evőkanál falusi szilvalekvár ( hozzáadott cukor nélküli, keményre főzött)
Ha hígabb, cukormentes lekvár kerül bele, akkor a tej mennyiségét arányosan csökkenteni kell.

Elkészítés:

  1. A töltelékhez felforrósítom a tejet, beleteszem a sót és az édesítőszert a cukorral, majd a mákot a lekvárral.
  2. Folyamatosan kevergetem a habverővel, amíg besűrűsödik. (Minimális mennyiségű cukor azért kell bele, mert nélküle keserű lenne a töltelék.) Ha elkészült, hagyom kihűlni. ( Hideg vízbe lehet állítani az edényt, így lerövidíthető a hűlési idő.)
  3. A tésztához a feltört tojásokat a túróval és a lágy vajjal, botmixer segítségével pürésítem.
  4. Beleöntöm a többi hozzávalót, és sima felületű tésztává gyúrom.
  5. Két részre osztom. 
  6. Az egyik tésztát kinyújtom nagy méretű sütőtepsi alakúra, és tepsibe helyezem.
  7. A felfőzött, kihűtött tölteléket egyenletesen rásimítom.
  8. A másikat is lappá nyújtva ráfektetem a tetejére. Ezt lekenem tejjel, és villával megszurkálom, hogy a forró levegő majd sülés közben ki tudjon áramolni belőle.
  9. Hideg sütőbe teszem a tepsit, légkeveréses üzemmódban 140 C fokra állítom, és 40 percig sütöm a pitét. 
  10. Amikor kihűlt, felkockázom és megszórom darált eritrittel. ( Ez elhagyható.)

II. Variáció: Mákos, diós csiga

A tészta és az elkészítése ugyanaz, mint a fenti piténél. 
A töltelék mennyisége és elkészítési módja változik.

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg falusi szilvalekvár ( hozzáadott cukor nélküli, keményre főzött)
  • 4 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"+ 5 dkg (kókusz)virág / 2 evőkanál folyékony édesítőszer+ 5 dkg porcukor/
  • 2 dl tej
  • csipet só
Nem kell felfőzni a hozzávalókat, csak összekeverni.

Diós töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg darált dió
  • 15  dkg cukor nélküli sárgabarack lekvár
  • 6 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"
  • 2 evőkanál keserű kakaópor

Nem kell felfőzni, csak összekeverni.

Elkészítés:

  1. Az összegyúrt tésztát két részre osztom.
  2. Az egyik tésztát kinyújtom nagy méretű sütőtepsi alakúra, megkenem tojással és  a mákos tölteléket rásimítom.
  3. Egyenletesen feltekerem a szélesebb oldalánál, és 2 cm vastagságúra szeletelem.
  4. Kivajazott tepsibe fektetem a szeleteket, és tojással megkenem a tetejüket.
  5. A másikat is tepsi nagyságú lappá nyújtom. Ezt is lekenem tojással, a diós tölteléket rásimítom, feltekerem és felszeletelem 2 cm szélesre.
  6. Ezeket a csigákat egy másik kivajazott tepsibe fektetem, és szintén megkenem  a tetejüket tojással.
  7. Mindkét tepsit hideg sütőbe teszem, légkeveréses üzemmódban 140 C fokra állítom, és kb. 40 percig, pirulásig sütöm a csigákat. ( Magasabb hőfokon az eritrit elveszítené az édesítő erejét.) Félidőnél megcserélem a két tepsit, hogy mindkettő alja megfelelően piruljon.

III. Variáció: Mákos, diós kifli

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!