Mákos pite diétásan
Nagyon szeretem a mákos sütiket. "Mákot mákkal" : szokták mondogatni az ínyencek. Viszont nagyon nehéz cukor nélkül finomat sütni, mert a mák valahogy nem passzol egy édesítőszerhez sem. Ezért egy kis csellel belecsempésztem egy pici cukrot, hiszen a tészta szénhidrát tartalmát a túróval sikerült lecsökkenteni. A túró miatt a sütemény tésztája is nagyon puha lett.
Ez a tészta mindenféle diétás sütemény elkészítéséhez megfelelő, sőt, töltelék nélkül is megállja a helyét. Még annak is bátran kínálhatjuk, aki utálja a túrós süteményt, mert a botmixer segítségével minden árulkodó jel eltüntethető, és egyáltalán nem lehet felismerni a túró ízét. De maradjon ez a mi titkunk... :)
FONTOS:
A tészta összeállítása előtt ellenőrizzük, hogy nehogy avas vagy dohos legyen a mák. Az első változatnál sikerült belefutnom ebbe a problémába, és elég fájdalmasan érintett, hogy az egész tepsi süteményt ki kellett dobnom.
Tészta hozzávalói (nagy méretű sütőtepsihez):
- 40 dkg durum / kamut liszt
- fél csomag sütőpor ( 8 g)
- 20 dkg szoba hőmérsékletű, lágy vaj
- 5 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer" / 2 evőkanál folyékony édesítőszer
- 1 csipet só
- 50 dkg túró
- 2 tojás+ 1 a kenéshez
Töltelék hozzávalói:
- 40 dkg darált mák
- 6 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"+ 5 dkg (kókusz)virág cukor / 2 evőkanál folyékony édesítőszer+ 5 dkg porcukor/
- 6 dl tej
- csipet só
- 6 evőkanál falusi szilvalekvár ( hozzáadott cukor nélküli, keményre főzött)
Elkészítés:
- A töltelékhez felforrósítom a tejet, beleteszem a sót és az édesítőszert a cukorral, majd a mákot a lekvárral.
- Folyamatosan kevergetem a habverővel, amíg besűrűsödik. (Minimális mennyiségű cukor azért kell bele, mert nélküle keserű lenne a töltelék.) Ha elkészült, hagyom kihűlni. ( Hideg vízbe lehet állítani az edényt, így lerövidíthető a hűlési idő.)
- A tésztához a feltört tojásokat a túróval és a lágy vajjal, botmixer segítségével pürésítem.
- Beleöntöm a többi hozzávalót, és sima felületű tésztává gyúrom.
- Két részre osztom.
- Az egyik tésztát kinyújtom nagy méretű sütőtepsi alakúra, és tepsibe helyezem.
- A felfőzött, kihűtött tölteléket egyenletesen rásimítom.
- A másikat is lappá nyújtva ráfektetem a tetejére. Ezt lekenem tejjel, és villával megszurkálom, hogy a forró levegő majd sülés közben ki tudjon áramolni belőle.
- Hideg sütőbe teszem a tepsit, légkeveréses üzemmódban 140 C fokra állítom, és 40 percig sütöm a pitét.
- Amikor kihűlt, felkockázom és megszórom darált eritrittel. ( Ez elhagyható.)
II. Variáció: Mákos, diós csiga
A tészta és az elkészítése ugyanaz, mint a fenti piténél.A töltelék mennyisége és elkészítési módja változik.
Mákos töltelék hozzávalói:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg falusi szilvalekvár ( hozzáadott cukor nélküli, keményre főzött)
- 4 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"+ 5 dkg (kókusz)virág / 2 evőkanál folyékony édesítőszer+ 5 dkg porcukor/
- 2 dl tej
- csipet só
Diós töltelék hozzávalói:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor nélküli sárgabarack lekvár
- 6 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"
- 2 evőkanál keserű kakaópor
Nem kell felfőzni, csak összekeverni.
Elkészítés:
- Az összegyúrt tésztát két részre osztom.
- Az egyik tésztát kinyújtom nagy méretű sütőtepsi alakúra, megkenem tojással és a mákos tölteléket rásimítom.
- Egyenletesen feltekerem a szélesebb oldalánál, és 2 cm vastagságúra szeletelem.
- Kivajazott tepsibe fektetem a szeleteket, és tojással megkenem a tetejüket.
- A másikat is tepsi nagyságú lappá nyújtom. Ezt is lekenem tojással, a diós tölteléket rásimítom, feltekerem és felszeletelem 2 cm szélesre.
- Ezeket a csigákat egy másik kivajazott tepsibe fektetem, és szintén megkenem a tetejüket tojással.
- Mindkét tepsit hideg sütőbe teszem, légkeveréses üzemmódban 140 C fokra állítom, és kb. 40 percig, pirulásig sütöm a csigákat. ( Magasabb hőfokon az eritrit elveszítené az édesítő erejét.) Félidőnél megcserélem a két tepsit, hogy mindkettő alja megfelelően piruljon.