Mákos/lekváros bukta

2023.10.16

Még sosem sikerült ezelőtt ilyen pihe-puha buktatésztát összeállítanom. Az interneten találtam egy videót, azt alakítottam át kissé, hogy diétásabb legyen. Nagyon jól sikerült: állagra, ízre is fantasztikus lett.

Tészta hozzávalói:

  • 700 g kamut/durum liszt
  • 370 ml kézmeleg tej
  • 20 g friss élesztő
  • 2 + 2 evőkanál méz (lehet ikrás is)
  • 3 evőkanál sűrű görög joghurt
  • 2 tojás sárgája enyhén felverve
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen citrom héja ( Én a kezelt citrom héját bedörzsöltem szódabikarbónával, felöntöttem vízzel, hozzáöntöttem fél dl ecetet és ebben hagytam ázni fél órát, majd leöblítettem. )

Töltelék hozzávalói:

  • 300 g darált mák
  • 50 g 4:1 eritrit&stivia édesítőszer
  • 0.5 evőkanál folyékony édesítőszer
  • 2 dl forró tej
  • kevés reszelt citromhéj

Elkészítés:

  1. A kimért és leszitált liszt közepébe egy nagyobb mélyedést kanalazok ki.
  2. A tejet a mélyedésbe öntöm, belemorzsolom az élesztőt, 2 evőkanál mézet és kicsit összekeverem, vigyázva, hogy sok lisztet ne keverjek hozzá.
  3. 20 percig hagyom pihenni, hogy felfusson a keverék.
  4. A felfutott élesztő mellé öntve hozzáadom a többi hozzávalót és lazán összekeverem.
  5. 20 percre letakarva pihentetem, majd alaposan bedagasztom (kb. 3 perc)
  6. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztem. 
  7. A kelesztési időben elkészítem a tölteléket: A felforrósított tejbe beleteszem a többi hozzávalót, néhány percig kevergetem, majd elzárom. A töltelék a hűlési időben bedagad.
  8. A megkelt tésztát kiborítom enyhén kilisztezett nyújtódeszkára, és óvatosan, kézzel szétnyomkodva nyújtom ki.
  9. 4X5 részre osztom a kilapogatott tésztát és két evőkanál segítségével elosztom rajta a tölteléket.
  10. Csücskeinél fogva összecsavarom a tésztát, és lefelé fordítva helyezem a tepsibe, szorosan egymás mellé.
  11. Megkenem olvasztott vajjal a tetejüket, majd hideg sütőbe teszem a tepsit.
  12. Hőlégkeveréses módban, 140 C fokon 50 percig sütöm a süteményt.
  13. Sütés után újra megkenem a tetejüket olvasztott vajjal, hogy szép fényesek legyenek és megpuhuljanak.
  14. 20 percig pihentetem. a megsült tésztát.
  15. Kihűlve fogyasztható a bukta.