Mákos/lekváros bukta
2023.10.16
Még sosem sikerült ezelőtt ilyen pihe-puha buktatésztát összeállítanom. Az interneten találtam egy videót, azt alakítottam át kissé, hogy diétásabb legyen. Nagyon jól sikerült: állagra, ízre is fantasztikus lett.
Tészta hozzávalói:
- 700 g kamut/durum liszt
- 370 ml kézmeleg tej
- 20 g friss élesztő
- 2 + 2 evőkanál méz (lehet ikrás is)
- 3 evőkanál sűrű görög joghurt
- 2 tojás sárgája enyhén felverve
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom héja ( Én a kezelt citrom héját bedörzsöltem szódabikarbónával, felöntöttem vízzel, hozzáöntöttem fél dl ecetet és ebben hagytam ázni fél órát, majd leöblítettem. )
Töltelék hozzávalói:
- 300 g darált mák
- 50 g 4:1 eritrit&stivia édesítőszer
- 0.5 evőkanál folyékony édesítőszer
- 2 dl forró tej
- kevés reszelt citromhéj
Elkészítés:
- A kimért és leszitált liszt közepébe egy nagyobb mélyedést kanalazok ki.
- A tejet a mélyedésbe öntöm, belemorzsolom az élesztőt, 2 evőkanál mézet és kicsit összekeverem, vigyázva, hogy sok lisztet ne keverjek hozzá.
- 20 percig hagyom pihenni, hogy felfusson a keverék.
- A felfutott élesztő mellé öntve hozzáadom a többi hozzávalót és lazán összekeverem.
- 20 percre letakarva pihentetem, majd alaposan bedagasztom (kb. 3 perc)
- Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztem.
- A kelesztési időben elkészítem a tölteléket: A felforrósított tejbe beleteszem a többi hozzávalót, néhány percig kevergetem, majd elzárom. A töltelék a hűlési időben bedagad.
- A megkelt tésztát kiborítom enyhén kilisztezett nyújtódeszkára, és óvatosan, kézzel szétnyomkodva nyújtom ki.
- 4X5 részre osztom a kilapogatott tésztát és két evőkanál segítségével elosztom rajta a tölteléket.
- Csücskeinél fogva összecsavarom a tésztát, és lefelé fordítva helyezem a tepsibe, szorosan egymás mellé.
- Megkenem olvasztott vajjal a tetejüket, majd hideg sütőbe teszem a tepsit.
- Hőlégkeveréses módban, 140 C fokon 50 percig sütöm a süteményt.
- Sütés után újra megkenem a tetejüket olvasztott vajjal, hogy szép fényesek legyenek és megpuhuljanak.
- 20 percig pihentetem. a megsült tésztát.
- Kihűlve fogyasztható a bukta.