Magyaros gombaleves

2023.11.04

A gombát sokan szeretik. Magas fehérjetartalmánál fogva nagyszerű alternatíva húsmentes napokra. A magyar konyha kedvenc alapanyaga. Piros paprikával vagy anélkül, tejfölös habarással vagy anélkül, számtalan lehetőséget kínál a változatos elkészítésre. Én például görög joghurtot csurgattam a tetejére, így diétásabb változatot készítettem el. 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsiradék
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 doboz gomba
  • 0.5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller stb.)
  • 2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál petrezselyemlevél
  • 1 evőkanál (durum)liszt + 1 dl víz a habaráshoz
  • 1.5 l forró víz
  • 2 marék tetszés szerinti levestészta

Elkészítés:

  1. A hagymát a zsiradékon megpirítom, hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és hozzáadom a megtisztított és felaprított gombát, a zöldségeket és a petrezselymet.

  2. Megsózom és felöntöm forró vízzel. Fedő alatt párolom, amíg megpuhulnak a hozzávalók.

  3. Liszttel behabarom a levest.

  4. Amikor felforr, beleszórom a levestésztát,  és az újraforrás után néhány perc alatt készre főzöm.

  5. Tejfölt/ görög joghurtot lehet adni a habaráshoz, vagy tálaláshoz, vagy mindkét esetben.