Magyaros gombaleves
2023.11.04
A gombát sokan szeretik. Magas fehérjetartalmánál fogva nagyszerű alternatíva húsmentes napokra. A magyar konyha kedvenc alapanyaga. Piros paprikával vagy anélkül, tejfölös habarással vagy anélkül, számtalan lehetőséget kínál a változatos elkészítésre. Én például görög joghurtot csurgattam a tetejére, így diétásabb változatot készítettem el.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál zsiradék
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 1 doboz gomba
- 0.5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller stb.)
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál petrezselyemlevél
- 1 evőkanál (durum)liszt + 1 dl víz a habaráshoz
- 1.5 l forró víz
- 2 marék tetszés szerinti levestészta
Elkészítés:
A hagymát a zsiradékon megpirítom, hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem és hozzáadom a megtisztított és felaprított gombát, a zöldségeket és a petrezselymet.
Megsózom és felöntöm forró vízzel. Fedő alatt párolom, amíg megpuhulnak a hozzávalók.
Liszttel behabarom a levest.
Amikor felforr, beleszórom a levestésztát, és az újraforrás után néhány perc alatt készre főzöm.
Tejfölt/ görög joghurtot lehet adni a habaráshoz, vagy tálaláshoz, vagy mindkét esetben.