Krumplilevéből leves
Anyukám elment három éve...Milyen furcsa az emberi emlékezet.... Néhány évvel ezelőtt nálunk volt, és én éppen leöntöttem a krumpliról a főzővizet. Ő felhúzott szemöldökkel, kikerekedett szemmel, inkább megdöbbenve, mint rosszallva, megkérdezte tőlem: "Te elöntöd a főzővizet?" Akkor kicsit meglepett a kérdés, mert bár szinte mindig felhasználtam a lét, akkor éppen nem volt rá szükség.... De három éve úgy tervezem a menüt, hogy krumplifőzésnél a főzővízből "krumplilevéből leves" készül...és nekem mindig eszembe jut ez a történet... ma is...véletlenül ugyan, de az ő tiszteletére most kiteszem az elkészült levesről a fotót.
Hozzávalók:
- 1.5 liter -a krumpli főzése után maradó- sós főzőlé
- 1 fej hagyma megpucolva
- fél kanál zsiradék ( kókusz-, liba-, kacsa-)
- 1 evőkanál (durum) liszt
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerint 1 evőkanál sűrített paradicsom (elhagyható)
- 1 kávéskanál szárított petrezselyem
- ha túl sós a lé, forró vízzel hígítom fel a levest
- fél csomag (100 g) levestészta (pl. eperlevél, gégecső) tetszés szerint
Elkészítés:
- A krumplit apró kockára vágva megfőzöm az enyhén sós vízben.
- A fazékban, a zsiradékon, állandó keverés mellett, kis lángon megpirítom a lisztet. Amikor kész, beleszórom a petrezselymet, megszórom pirospaprikával, összekeverem, (beleöntöm a sűrített paradicsomot- de ez elhagyható) és másfél dl hideg vízzel felöntve csomómentesre keverem a rántást.
- Ráöntöm a megfőtt krumpli levét a rántásra, beleteszem az egész hagymát és felforralom. Forrás előtt kis lángra teszem a gázégőt, nehogy kifusson a leves. Szükség szerint utánasózom, vagy felhígítom kevés vízzel.
- Beleteszem a levestésztát, és a leves újraforrásától kezdve kb. öt percig főzöm az ételt.
Az én gyerekkoromban ez a leves nagyon sokszor került az asztalra. Nagyon ízletes és gazdaságos étel.
Szilvás gombóc készítésekor tészta helyett apró krumplis gombóckákat főztünk a levesbe, amitől az még ízletesebb és izgalmasabb lett.
Jó étvágyat!