Kovászos uborka és cukkini egyszerűen
2023.07.22
A nyár kovászos uborka nélkül olyan, mint a Balaton víz nélkül. Az idei évben annyi cukkini terem a kertben, hogy gondoltam egy merészet és beletettem az üvegbe az uborka mellé... érdemes volt. Bátran kipróbálhatja mindenki, működik.
Hozzávalók:
- 2.5-3 kg kovászolni való uborka és apró cukkini vegyesen
- 1 fej fokhagyma ( de legalább 5-6 nagy gerezd)
- 2 l forrásban levő víz
- 2 evőkanál só
- 1 csokor friss kapor/ fél zacskó szárított kapor
- 1 szelet (kovászos) kenyér(csücsök)
Elkészítés:
- Alaposan megmosom és ledörzsölöm a zöldségek felületét, levágom az uborka végét és megízlelem, nehogy keserű legyen.
- A feldarabolt fokhagyma és a kapor felét beleteszem a kimosott ötliteres üveg aljába, majd szorosan és rétegesen belenyomkodom az uborkát és a cukkinit.
- A tetejére szórom a maradék fokhagymát, kaprot ás a 2 kanál sót, majd a tetejére helyezem a (kovászos) kenyeret, leszorítván vele a zöldségeket.
- Óvatosan, hogy ne pattanjon meg az üveg, felöntöm 2 liter forró, de nem zubogó vízzel. A tetejére egy lefelé fordított kistányért teszek, és félre teszem az üveget. 5 nap alatt "megérik" a savanyúságunk.
- A 6. napon megízlelek egy szeletet belőle. Akkor jó, amikor a savanyúság állaga ropogós, nem puha, teljesen egyöntetű ízű és állagú.
- A levét szűrőn átszűröm, és felöntöm vele az üvegből kiszedett savanyúságot. Zárt edényben, hűtőszekrényben tárolom felhasználásig.