Kovászos rozskenyér dióval
- Nagyon szeretnél egészséges, kovászos, adalékmentes kenyeret enni, de nincs időd egész nap "játszadozni" a készítésével?
- Inzulinrezisztenciával küzdesz, vagy esetleg cukorbetegséggel?
- Szereted a rozskenyér ízét, de nem igazán találsz jó minőségűt belőle?
Az alábbi videókon bemutatom, hogyan tudsz egyszerűen, gyorsan elkészíteni egy igazán finom rozskenyeret.
Hozzávalók:
- 300 g érett kovász (lehetőleg rozslisztből, de búzából is jó)
- 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt / világos rozsliszt
- 150 g alakor- / kamut- / kenyérliszt
- 430 g "kézmeleg" víz
- 18 g só
- 2 evőkanál olívaolaj
- rizsliszt a szóráshoz
- 20 dkg darált dió
- világos rozsliszt a hempergetéshez
A videón négyszeres adag készül. A fenti mennyiséget egy nagy, vagy két kisebb kenyérformában célszerű kisütni.
Elkészítés:
1. A kétféle lisztet átszitálom és összekeverem.
2. Hozzáöntöm az olajat, a vízzel simára kevert kovászt és összegyúrom a tésztát.
3. Hozzáadom a darált diót, majd a sót és "bedagasztom" a tésztát. A ragacsos állag természetes a rozs miatt, nem kell megijedni tőle!
4. Letakarom a tálat egy nylon szatyorral és fél órát pihentetem a pulton a kenyértésztát.
5. A kenyérformákba beleteszek egy-egy méretre vágott sütőpapírt, ezeket alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a rozslisztben megformázott kenyértésztákat, és a tetejüket is megszórom rizsliszttel.
6. A formákat egy-egy nylon zacskóba helyezem, majd bekötöm a zacskók száját.
7. A tésztákat 24-26 C fokon kelesztem kb. 3 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogatuk. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem. Egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)
8. A sütőbe helyezek egy kicsi lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).
9. Előmelegítés nélkül, hőlégkeveréses módban kezdem el sütést, 230 C fokra állítva a hőfokot. A felső sínre becsúsztatok egy tiszta tepsit, hogy a kenyerek ne égjenek meg felül. (Az én sütőm felül éget.)
10. Fél óra múlva kiveszem a sütőből a vizes lábast, és a felső tepsit is, a sütési módot átállítom alsó-felső sütésre, a hőfokot pedig 210 C fokra letekerem. Tovább sütöm a kenyereket még 30 percig.
11. Kivéve a sütőből, az aljukat leellenőrzöm: ha még nem kopognak, megfordítom a formában ( vigyázva, mert nagyon meleg- kesztyűvel kell megfogni), és még 5-10 percig sütöm.
12. Rácsra helyezve hagyom kihűlni.