Kovászos kenyér sütése hőlégkeveréses üzemmódban

2022.12.11

Hogyan spórolhatok az energiával válság idején?

A hagyományos előfűtéses módszer helyett létezik más megoldás? IGEN!

Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány tanácsot, tapasztalatot megosztani az alábbi posztban.

Sütés hőlégkeveréses sütőben

3 alapvető módon takarékoskodhat az ember a hőlégkeveréses mód használatával:

  1. Hőlégkeveréses sütési módban elegendő 20 C fokkal kevesebbre állítanunk a hőfokot. (Pl.: 250 C fok helyett csak 230 C fokra)
  2. Hidegen elindítható a sütés, mert nincs minőségi különbség az előre melegített sütőben való sütéshez képest. Így közel fél órás energiafogyasztást spórolhatunk meg.
  3. Két tepsi ételt süthetünk egyszerre légkeveréssel, csak félidőnél meg kell cserélni a két tepsit, hogy egyenletesen sülhessen a két étel alsó és felső rétege. Édes és sós ételt is lehet egyszerre sütni, mert nem veszik át egymás ízét, illatát.

Kovászos kenyér sütése hőlégkeveréses üzemmódban

1. Hideg sütőbe helyezem a kenyérsütő formákban megkelt tésztát. Az én sütőmben 3 forma fér el egymás mellett.

a. Egy alacsony peremű üres tepsit a legfelső sínre teszek. Ez a kenyerek tetejét védi a megégéstől.

b. A sütő "padlójára" egy kis tálkában kb. másfél dl forró vizet helyezek. Ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütési idő feléig.

2.  A hőfokot 230 C fokra állítva indítom a sütést. Az időkapcsolót 30 percre állítom be, hogy figyelmeztessen a hangjával az eltelt időre. (Kenyérsütésnél nem szoktam két szinten egyszerre sütni, mivel félidőben, a hőfok levételekor a sütőt normális sütési módra állítom át.)

3.  A 30 perc elteltekor:

a. kiveszem az üres tepsit a legfelső szintről

b. kiveszem a forró vízzel telt edényt

c. leveszem a hőfokot 210 C fokra

d. átállítom a sütőt normál sütésmódra

e. az időkapcsolót újra beállítom 30 percre


4. Vastag kesztyűvel kiemelem a formákból a kenyereket, és leteszem egy rácsra. 

a. Megkopogtatom mindhárom alját: ha telt, kopogó hangot adnak, átsültek.

b. Amelyik nem kong és puha a kopogáskor, azt megfordítva visszahelyezem a formába, visszateszem a sütőbe, és még 5 percig sütöm. (Ezt az időt is beállítom az időkapcsolón, mert nagyon hamar elfelejtkezhet róla az ember, és esetleg megéghet a kenyér.) 

c. Az 5 perc elteltével újra ellenőrzöm a sülést, kopogtatással.

d. Ha átsült, rácsra helyezem a kenyereket, és a tetejüket lespriccelem vízzel. Erre azért van szükség, hogy a héjuk ropogós legyen. 

5. A rácson hagyom kihűlni.

6. Csak a lehűlés után vágom fel.

Tapasztalatok:

1. A hideg sütőben indított sütésnél a kenyerek teteje szépen, a vágás mentén
repedt meg. A kenyerek külleme így a legszebb.
2. A második körben behelyezett kenyereknél a sütő már meleg volt. Nem úgy nyílt szét a vágás mentén a tetejük, mint az előzőké. A három egymás mellett levő kenyér három különböző módon "viselkedett". 

  • a jobbszélső nem a vágás mentén, középen repedt szét, hanem jobboldalt új repedést csinált a gőz
  • a középső esetében a vágás mentén kicsit kirepedt
  • a balszélső nem repedt ki sehol

Ebből az látszik, hogy a sütőmben nem egyenletes a hőeloszlás.

Vagyis: Nincs két egyforma kenyér a világon, viszont egyformán finom mindegyik. :)