Kovászos kenyér sütése hőlégkeveréses üzemmódban
Hogyan spórolhatok az energiával válság idején?
A hagyományos előfűtéses módszer helyett létezik más megoldás? IGEN!
Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány tanácsot, tapasztalatot megosztani az alábbi posztban.
Sütés hőlégkeveréses sütőben
3 alapvető módon takarékoskodhat az ember a hőlégkeveréses mód használatával:
- Hőlégkeveréses sütési módban elegendő 20 C fokkal kevesebbre állítanunk a hőfokot. (Pl.: 250 C fok helyett csak 230 C fokra)
- Hidegen elindítható a sütés, mert nincs minőségi különbség az előre melegített sütőben való sütéshez képest. Így közel fél órás energiafogyasztást spórolhatunk meg.
- Két tepsi ételt süthetünk egyszerre légkeveréssel, csak félidőnél meg kell cserélni a két tepsit, hogy egyenletesen sülhessen a két étel alsó és felső rétege. Édes és sós ételt is lehet egyszerre sütni, mert nem veszik át egymás ízét, illatát.
Kovászos kenyér sütése hőlégkeveréses üzemmódban
1. Hideg sütőbe helyezem a kenyérsütő formákban megkelt tésztát. Az én sütőmben 3 forma fér el egymás mellett.
a. Egy alacsony peremű üres tepsit a legfelső sínre teszek. Ez a kenyerek tetejét védi a megégéstől.
b. A sütő "padlójára" egy kis tálkában kb. másfél dl forró vizet helyezek. Ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütési idő feléig.
2. A hőfokot 230 C fokra állítva indítom a sütést. Az időkapcsolót 30 percre állítom be, hogy figyelmeztessen a hangjával az eltelt időre. (Kenyérsütésnél nem szoktam két szinten egyszerre sütni, mivel félidőben, a hőfok levételekor a sütőt normális sütési módra állítom át.)
3. A 30 perc elteltekor:
a. kiveszem az üres tepsit a legfelső szintről
b. kiveszem a forró vízzel telt edényt
c. leveszem a hőfokot 210 C fokra
d. átállítom a sütőt normál sütésmódra
e. az időkapcsolót újra beállítom 30 percre
4. Vastag kesztyűvel
kiemelem a formákból a kenyereket, és leteszem egy rácsra.
a. Megkopogtatom mindhárom alját: ha telt, kopogó hangot adnak, átsültek.
b. Amelyik nem kong és puha a kopogáskor, azt megfordítva visszahelyezem a formába, visszateszem a sütőbe, és még 5 percig sütöm. (Ezt az időt is beállítom az időkapcsolón, mert nagyon hamar elfelejtkezhet róla az ember, és esetleg megéghet a kenyér.)
c. Az 5 perc elteltével újra ellenőrzöm a sülést, kopogtatással.
d. Ha átsült, rácsra helyezem a kenyereket, és a tetejüket lespriccelem vízzel. Erre azért van szükség, hogy a héjuk ropogós legyen.
5. A rácson hagyom kihűlni.
6. Csak a lehűlés után vágom fel.
Tapasztalatok:
1. A hideg sütőben indított sütésnél a kenyerek teteje szépen, a vágás mentén
repedt meg. A kenyerek külleme így a legszebb.
2. A második körben behelyezett kenyereknél a sütő már meleg volt. Nem úgy nyílt szét a vágás mentén a tetejük, mint az előzőké. A három egymás mellett levő kenyér három különböző módon "viselkedett".
- a jobbszélső nem a vágás mentén, középen repedt szét, hanem jobboldalt új repedést csinált a gőz
- a középső esetében a vágás mentén kicsit kirepedt
- a balszélső nem repedt ki sehol
Ebből az látszik, hogy a sütőmben nem egyenletes a hőeloszlás.
Vagyis: Nincs két egyforma kenyér a világon, viszont egyformán finom mindegyik. :)