Kovászos kenyér

2021.03.25

Egy évvel ezelőtt kezdtem el a kovászkészítést. Azóta sokszor mondták, hogy készítsek róla videót, és osszam meg, hogyan sütöm a kenyeret. A videó indexképén a végeredmény látszik.

Hozzávalók 1 kg kenyérhez:

  • 100 g jó minőségű, teljes kiőrlésű búzaliszt (BL 200)
  • 400 g jó minőségű búzakenyérliszt (BL 80)
  • 200 g kovász (én jó minőségű BL 55 búzafinomliszttel etetem)
  • 40 g élőflórás joghurt
  • 18 g só (én patika tisztaságú sót használok)
  • Kb. 320 g víz

Előkészítés:

A sütés előtti este megetetem a kovászomat. 250 g kovász lesz a végeredmény. A befőttes üvegre helyezek egy befőttes gumit a kovász szintjéhez. Erre azért van szükség, hogy lássam a kovász mozgását.

Másnap reggelre ideális esetben 2-3-szorosára megnő, és a tetőpontján a legerősebb.

Elkészítés

  1. A kétfajta lisztet beleszitálom a tálba és összekeverem.
  2. Felöntöm a vízzel, és csak annyira keverem össze, hogy ne maradjon szárazon lisztes felület.
  3. 1 órát  állni hagyom, lefedve. Ez az autolizálás folyamata: a pihentetés alatt a liszt teljesen megszívja magát nedvességgel, a benne lévő glutén pedig magától átalakul.
  4. A dagasztás folyamata a fenti videón látható.

Sziromhajtogatás: 3x fél óránként

A dagasztás után fél órával van az 1. sziromhajtogatás. Ezt fél óránként még kétszer megismétlem.

Coil hajtogatás: 2x 1 óránként


Az utolsó sziromhajtogatás után 1 órával az 1. hajtogatás, és ismét 1 óra múlva a 2. hajtogatás következik.

Előformázás:

A 2. coil hajtogatás után 2 órával kerül sor az előformázásra. Ennek az a célja, hogy a tészta felületét feszesítsem.


Forma előkészítése:


Ebben a videóban azt mutatom meg, hogy hogyan kell a használathoz előkészíteni a formát vagy szakajtót.

Formázáshoz szükséges anyagok: forma, konyharuha, rizsliszt, kis lyukú szita

Formázás:

A videón látható módon belehelyezem  a formába a tésztát, és sütésig már nem nyúlok hozzá.

Sütőlapra helyezés:

A sütőt 250 C fokra előmelegítem úgy, hogy a tepsi is benne van, üresen. Amikor eléri a kívánt hőfokot, kiveszem a tepsit, a sütőajtót feltétlen visszacsukom. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne nagyon csökkenjen le a sütő hőmérséklete .

Kenyér sütése:

1. Az első 30 perces sütés 250 C fokon történik. Ehhez a sütőbe forró vizet helyezek egy kis lábosban: ez folyamatosan párolog, és a megfelelő gőzt biztosítja a kenyér állagának kialakulásához.

2. 30 perc elteltével kiveszem a lábost, és a hőfokot 200 c fokra mérséklem. Ekkor szoktam behelyezni egy tepsit a sütő felső rácsára, hogy ne égjen meg a kenyér teteje, mert az én sütőm felül nagyon éget. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét, és ahhoz kialakítani megoldásokat.

Az autolizálás kezdetétől kenyér elkészüléséig az 12 óra telik el.

Kenyér felvágása:

Forrón nem lehet felvágni a kenyeret. Meg kell várni - ha kibírjuk :) -, hogy kihűljön.

Ez a videó másnap reggel készült.

In memoriam Adorján András