Körtés kevert süti

2022.03.06

Télen sokszor nem tudunk mit kezdeni a kemény körtével. Nyersen nem élvezhető annyira, mint egy rövid párolás után, egy finom, puha, de ropogós tetejű tésztában.

Hozzávalók (1 sütő méretű tepsihez):

  • 6 tojás
  • 5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" / 20 dkg eritrit (megfelel 20 dkg cukornak)
  • 1 csipet só
  • 30 dkg! tejföl
  • 2.5 dl tej
    2 kávéskanál sütőpor
  • 50 dkg kamut/durum liszt (fehér liszt helyett: 40 dkg őrölt zabpehely / zabliszt és 10 dkg őrölt lenmag keveréke)
  • 25 dkg olvasztott vaj
Őrölt zabpehely és őrölt lenmag keverékéből készült tészta
Őrölt zabpehely és őrölt lenmag keverékéből készült tészta

A tetejére:

10 nagyobb körte megpucolva és kisebb kockákra vágva

1 evőkanál vaj

1 csipet só

5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" / 20 dkg eritrit (megfelel 20 dkg cukornak)

2 teáskanál őrölt fahéj

6 csapott evőkanál búzadara

Elkészítés:

1. A körtéket meghámozom, és kis kockákra vágom.

2. A vajjal, fahéjjal, édesítőszerrel 5-10 perc alatt megpárolom (a párolási idő a körte érettségén múlik).

3. Mikor már puha, hozzákeverem a búzadarát, és félreteszem hűlni.

4. A sütőt bekapcsolom 180 C fokra, hőlégkeverésen.

5. A tészta hozzávalóit géppel egyneművé turmixolom.

6. A nagyméretű, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát, majd a tetején egyenletesen szétterítem a körtés keveréket.

7. Kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrizve.

8. Őrölt eritrittel szórom meg a tetejét, aztán felvágom a süteményt.