Körtés kevert süti
Télen sokszor nem tudunk mit kezdeni a kemény körtével. Nyersen nem élvezhető annyira, mint egy rövid párolás után, egy finom, puha, de ropogós tetejű tésztában.
Hozzávalók (1 sütő méretű tepsihez):
- 6 tojás
- 5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" / 20 dkg eritrit (megfelel 20 dkg cukornak)
- 1 csipet só
- 30 dkg! tejföl
- 2.5 dl tej
2 kávéskanál sütőpor - 50 dkg kamut/durum liszt (fehér liszt helyett: 40 dkg őrölt zabpehely / zabliszt és 10 dkg őrölt lenmag keveréke)
- 25 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
10 nagyobb körte megpucolva és kisebb kockákra vágva
1 evőkanál vaj
1 csipet só
5 dkg "4:1 eritrit &stevia édesítő" / 20 dkg eritrit (megfelel 20 dkg cukornak)
2 teáskanál őrölt fahéj
6 csapott evőkanál búzadara
Elkészítés:
1. A körtéket meghámozom, és kis kockákra vágom.
2. A vajjal, fahéjjal, édesítőszerrel 5-10 perc alatt megpárolom (a párolási idő a körte érettségén múlik).
3. Mikor már puha, hozzákeverem a búzadarát, és félreteszem hűlni.
4. A sütőt bekapcsolom 180 C fokra, hőlégkeverésen.
5. A tészta hozzávalóit géppel egyneművé turmixolom.
6. A nagyméretű, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm a tésztát, majd a tetején egyenletesen szétterítem a körtés keveréket.
7. Kb. 30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrizve.
8. Őrölt eritrittel szórom meg a tetejét, aztán felvágom a süteményt.