Ízesített kakaós rozskenyér
A kovászos rozskenyér készítése lényegesen könnyebb, mint búzából készített párjáé. Nem kell a tésztát hajtogatni, de cserében meg kell küzdeni a ragacsosságával. Viszont ennek fejében a végeredmény egy igazán izgalmas ízkombináció.
Hozzávalók:
- 250 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
- 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 150 g kamut egyiptomi ősbúza/durum / alakorn ősbúza/ liszt
- 430 g "kézmeleg" víz
- 4 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó)
- 2 teáskanál keserű kakaópor
- 1 teáskanál datolyaszirup / méz
- 20 g só
- 1 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
- 1 teáskanál őrölt kömény(elhagyható)
- 2 evőkanál olívaolaj
- a szóráshoz rizsliszt
Elkészítés:
1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.
2. Hozzáadom a pótkávét, a kakaóport, datolyaszirupot, koriandert és a köményt, majd fokozatosan belekeverem a kétféle lisztet.
Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.
3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.
4. Formára igazítom, és fél órát hagyom pihenni.
5. A ragacsos, krémes állagú tésztát egy spatula segítségével, rizsliszttel alaposan megszórt munkalapra borítom, majd ismét formára igazítom.
6. A kelesztőkosárba beleteszek egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a kenyértésztát. Ezután kelesztőkosárral együtt egy nylonzacskóba helyezem, aminek a száját bekötöm.
7. A tésztát 24 C fokon kelesztem kb. 4 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)
8. A sütőbe helyezek egy tepsit, és ebbe egy kis lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).
9. Előmelegítem a sütőt 230 C fokra, kiveszem belőle a sütéshez felforrósított tepsit, és erre borítom a nylonzacskóból kivett kenyértésztát.
10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a hőfokot pedig 200 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig.
11. Kihűlés után vágom fel.
A rozskenyér tömörebb, mint a búzakenyér.
Ebből az adagból 1060 g kenyér sült ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)