Ízesített kakaós rozskenyér

2022.01.25

A kovászos rozskenyér készítése lényegesen könnyebb, mint búzából készített párjáé. Nem kell a tésztát hajtogatni, de cserében meg kell küzdeni a ragacsosságával. Viszont ennek fejében  a végeredmény egy igazán izgalmas ízkombináció.

Hozzávalók:

  • 250 g érett kovász (lehetőleg rozsból, de búzából is jó)
  • 350 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 150 g kamut egyiptomi ősbúza/durum / alakorn ősbúza/ liszt
  • 430 g "kézmeleg" víz 
  • 4 teáskanál pótkávé granulátum (cukor nélküli gyorsan oldódó)
  • 2 teáskanál keserű kakaópor
  • 1 teáskanál datolyaszirup / méz
  • 20 g só
  • 1 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt kömény(elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • a szóráshoz rizsliszt

Elkészítés:


1. A kovászt addig keverem egy tálban a kézmeleg vízzel, amíg feloldódik.

2. Hozzáadom a pótkávét, a kakaóport, datolyaszirupot, koriandert és a köményt, majd fokozatosan belekeverem a kétféle lisztet.

Mivel nagyon ragadós, ezért műanyag spatulát használok, egészen addig, amíg összeáll a tészta.

3. Ezután rakom bele a sót és az olajat.

4. Formára igazítom, és fél órát hagyom pihenni.

5. A ragacsos, krémes állagú tésztát egy spatula segítségével, rizsliszttel alaposan megszórt munkalapra borítom, majd ismét formára igazítom.

6. A kelesztőkosárba beleteszek egy konyharuhát, ezt alaposan beszórom rizsliszttel, majd belefektetem a kenyértésztát. Ezután kelesztőkosárral együtt egy nylonzacskóba helyezem, aminek a száját bekötöm.

7. A tésztát 24 C fokon kelesztem kb. 4 órát, így másfél - kétszeresére megnő a térfogata. (Ha a lakásban nincs ekkora hőfok, akkor a villanysütő sütőterében, felkapcsolt lámpa mellett kelesztem - egy hőmérőt betéve ellenőrzöm a hőfokot.)

8. A sütőbe helyezek egy tepsit, és ebbe egy kis lábasban vizet (ami a sütéskor a párát szolgáltatja).

9. Előmelegítem a sütőt 230 C fokra, kiveszem belőle a sütéshez felforrósított tepsit, és erre borítom a nylonzacskóból kivett kenyértésztát.

10. 230 C fokon fél órát sütöm, majd kiveszem a sütőből a vizes lábast, a hőfokot pedig 200 C fokra állítom, és tovább sütöm a kenyeret még 30 percig.

11. Kihűlés után vágom fel.

A rozskenyér tömörebb, mint a búzakenyér. 

Ebből az adagból 1060 g kenyér sült ki. 

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)