Házi "korpovit" keksz

2022.01.18

Amikor elkezdtem a kísérletezést ezzel a keksszel, nem tudtam, hogy a boltinál finomabb változat lesz a végeredmény.

Kenyér helyett is fogyasztható, de "nasiként" is megállja a helyét, mert ízletes. A 2-3-szoros adagot fémdobozban el lehet tárolni.

A gyerekek az osztályban olyan szívesen ették az elkészült kekszeket, hogy még nem ért le az asztalra a tányér, és már elkapkodták róla az összeset.

Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál méz (elhagyható)
  • 1  teáskanál szezámmag
  • 5 dkg lenmag
  • 10 dkg zabpehely
  • kb. 1.5 dl víz 

Elkészítés:

  1. Összekeverem a kétféle lisztet a sütőporral.
  2. Lereszelem a vajat, és összemorzsolom a lisztkeverékkel.
  3. A többi alapanyagot is hozzáadva összegyúrom, a vizet fokozatosan öntve bele. Előre nem lehet megmondani, mennyi vizet vesz fel, de a végeredmény gyúrható, enyhén ragacsos tészta lesz. A ragacsosságát a rozsliszt adja, nem kell megijedni tőle.
  4. 1 cm vastagra nyújtom a tésztát, és tetszőleges formára vágom, vagy kiszúró formával kiszaggatom.
  5. Kivajazott  vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
  6. 180 C fokon 12-15 percig sütöm (amíg a széle pirulni kezd).