Házi "korpovit" keksz
2022.01.18
Amikor elkezdtem a kísérletezést ezzel a keksszel, nem tudtam, hogy a boltinál finomabb változat lesz a végeredmény.
Kenyér helyett is fogyasztható, de "nasiként" is megállja a helyét, mert ízletes. A 2-3-szoros adagot fémdobozban el lehet tárolni.
A gyerekek az osztályban olyan szívesen ették az elkészült kekszeket, hogy még nem ért le az asztalra a tányér, és már elkapkodták róla az összeset.
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 1 mokkáskanál méz (elhagyható)
- 1 teáskanál szezámmag
- 5 dkg lenmag
- 10 dkg zabpehely
- kb. 1.5 dl víz
Elkészítés:
- Összekeverem a kétféle lisztet a sütőporral.
- Lereszelem a vajat, és összemorzsolom a lisztkeverékkel.
- A többi alapanyagot is hozzáadva összegyúrom, a vizet fokozatosan öntve bele. Előre nem lehet megmondani, mennyi vizet vesz fel, de a végeredmény gyúrható, enyhén ragacsos tészta lesz. A ragacsosságát a rozsliszt adja, nem kell megijedni tőle.
- 1 cm vastagra nyújtom a tésztát, és tetszőleges formára vágom, vagy kiszúró formával kiszaggatom.
- Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
- 180 C fokon 12-15 percig sütöm (amíg a széle pirulni kezd).