Házi bazsalikomos tortilla

2021.10.01

Még a "kezdetek kezdetén", az évezred elején nagy újdonság volt ez a filléres tészta, előre csomagolva árulták. Aztán mérges lettem, hogy aranyárban árulják... Így született meg ez a recept.

Hozzávalók:

  • 30 dkg kamut liszt/durumliszt/búzafinomliszt (ezt a mennyiséget kiváltottam feleslegessé vált kovásszal, így nem volt szükség folyadékra).
  • 30 dkg kukoricaliszt ( Csak a friss jó, a lejárt szavatosságú megkeseredik. Ebben az esetben inkább a teljes mennyiség búzaliszt legyen).
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • Kb.2 dl langyos víz (apránként adagoljuk, csak annyit, amennyit  felvesz a liszt)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál bazsalikom,
  • 1,2 dl olaj/ 1 dl kókuszolaj

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba rakom a hozzávalókat, összekeverem, és apránként adagolom bele a langyos vizet, gyúrás közben.

Addig gyúrom, amíg a tészta elválik az edény falától, és ruganyossá válik.
Pihentetés nélkül az asztalra borítom, koronggá formálom, és 16 részre osztom.
Gombócokat gyúrok a darabokból.

Előmelegítek egy nagy átmérőjű palacsintasütőt. A gombócokat 2 mm vastag korongokká nyújtom, és oldalanként 1-1 percig sütöm.

A tortillák bármivel megtölthetők: sült hús csíkokkal, rántott hús csíkokkal, vegyes salátákkal, sajttal, babbal, stb. Ügyelni kell arra, hogy ne süljön túl, mert akkor nem lehet feltekerni, törik a tészta.

Az öntet is bármi lehet, amit szeretünk.

Töltelék:

  • 20 dkg sült hús csík / rántott hús csík / sonka csík
  • 10 dkg kockára vágott sajt
  • 1 fej zöldsaláta (bármilyen)
  • 4 szem paradicsom
  • 4 szem paprika
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 kígyóuborka

Öntet:

  • 2 dl tejföl/görög joghurt
  • 1/2 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál mediterrán fűszerkeverék / bazsalikom, oregánó, fokhagyma, kakukkfű