Házi bazsalikomos tortilla
2021.10.01
Még a "kezdetek kezdetén", az évezred elején nagy újdonság volt ez a filléres tészta, előre csomagolva árulták. Aztán mérges lettem, hogy aranyárban árulják... Így született meg ez a recept.
Hozzávalók:
- 30 dkg kamut liszt/durumliszt/búzafinomliszt (ezt a mennyiséget kiváltottam feleslegessé vált kovásszal, így nem volt szükség folyadékra).
- 30 dkg kukoricaliszt ( Csak a friss jó, a lejárt szavatosságú megkeseredik. Ebben az esetben inkább a teljes mennyiség búzaliszt legyen).
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- Kb.2 dl langyos víz (apránként adagoljuk, csak annyit, amennyit felvesz a liszt)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bazsalikom,
- 1,2 dl olaj/ 1 dl kókuszolaj
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba rakom a hozzávalókat, összekeverem, és apránként adagolom bele a langyos vizet, gyúrás közben.Addig gyúrom, amíg a tészta elválik az edény falától, és ruganyossá válik.
Pihentetés nélkül az asztalra borítom, koronggá formálom, és 16 részre osztom.
Gombócokat gyúrok a darabokból.
Előmelegítek egy nagy
átmérőjű palacsintasütőt. A gombócokat 2 mm vastag korongokká nyújtom, és oldalanként 1-1 percig sütöm.
A tortillák bármivel megtölthetők: sült hús csíkokkal, rántott hús
csíkokkal, vegyes salátákkal, sajttal, babbal, stb. Ügyelni kell arra,
hogy ne süljön túl, mert akkor nem lehet feltekerni, törik a tészta.
Az öntet is bármi lehet, amit szeretünk.
Töltelék:
- 20 dkg sült hús csík / rántott hús csík / sonka csík
- 10 dkg kockára vágott sajt
- 1 fej zöldsaláta (bármilyen)
- 4 szem paradicsom
- 4 szem paprika
- 1 doboz konzerv kukorica
- 1 kígyóuborka
Öntet:
- 2 dl tejföl/görög joghurt
- 1/2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál mediterrán fűszerkeverék / bazsalikom, oregánó, fokhagyma,
kakukkfű