Gyros

2021.05.14

Ez a fotó 2009-ben készült a Száva utcai épületben. Már akkor is "nagyban nyomtuk az ipart" :)

Sokszor mondják, hogy ami egészséges, az nem finom. Nos, a gyros esetében ez a kijelentés alaptalan.

Öntet hozzávalói:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál só
  • 1 kávéskanál gyros fűszerkeverék

Gyros hozzávalói:


  • 1 kg csirke- vagy pulykamell
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 tasak gyros-fűszer
  • 4 darab paradicsom
  • 2 darab kígyóuborka
  • 2 darab lilahagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • ¼ fej lilakáposzta
  • 1 kg burgonya (Ha pitát sütünk, elhagyható.)

A pita receptjét, már korábban közre adtam:

https://www.bornemisza-sutode.hu/l/pita/

Elkészítés:

1. A húst folyó víz alatt leöblítem, aztán lecsepegtetem, és 2-3 cm hosszú csíkokra vágom.

2. Egy tálban beleforgatom a fűszerkeverékes olajba, és beteszem a hűtőszekrénybe fél órára pácolódni.

3. Három részre osztom a bepácolt húst, és részenként megsütöm forró serpenyőben, amíg egyenletesen megpirul. Azért kell kisebb mennyiséget sütni egyszerre, mert így gyorsabban átsül a hús.

4. Meghámozom a répát, a hagymát, és a burgonyát, és a többi zöldséggel együtt megmosom.
5. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelem,  a paradicsomot és a kígyóuborkát kockára vágom, a lilakáposztát és a lilahagymát  karikára szelem.
6. A burgonyáról leitatva a nedvességet, hasábokra vágom, majd forró olajban kisütöm. Aki egészségesebb módon szeretné megsütni, annak ajánlom a hőlégkeveréses, olaj nélküli sütőt. Ebben az esetben kókuszzsírban megforgatva teszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és arany színűre pirítom.

7. Amikor minden része elkészül a gyrosnak, tálalom: a hús köré a zöldségeket szín szerint szétválogatva helyezem, és a tetejét meglocsolom néhány kanál öntettel.

Ha a pitát meg akarom tölteni, a szélét levágom úgy, hogy a zsebecskébe bele tudjam tenni a töltelék hozzávalóit.

Látványa és íze is páratlan  az asztalra kerülő finomságnak.