Gyros
Ez a fotó 2009-ben készült a Száva utcai épületben. Már akkor is "nagyban nyomtuk az ipart" :)
Sokszor mondják, hogy ami egészséges, az nem finom. Nos, a gyros esetében ez a kijelentés alaptalan.
Öntet hozzávalói:
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál só
- 1 kávéskanál gyros fűszerkeverék
Gyros hozzávalói:
- 1 kg csirke- vagy pulykamell
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 tasak gyros-fűszer
- 4 darab paradicsom
- 2 darab kígyóuborka
- 2 darab lilahagyma
- 2 nagy sárgarépa
- ¼ fej lilakáposzta
- 1 kg burgonya (Ha pitát sütünk, elhagyható.)
A pita receptjét, már korábban közre adtam:
https://www.bornemisza-sutode.hu/l/pita/
Elkészítés:
1. A húst folyó víz alatt leöblítem, aztán lecsepegtetem, és 2-3 cm hosszú csíkokra vágom.
2. Egy tálban beleforgatom a fűszerkeverékes olajba, és beteszem a hűtőszekrénybe fél órára pácolódni.
3. Három részre osztom a bepácolt húst, és részenként megsütöm forró serpenyőben, amíg egyenletesen megpirul. Azért kell kisebb mennyiséget sütni egyszerre, mert így gyorsabban átsül a hús.
4. Meghámozom a répát, a hagymát, és a burgonyát, és a többi zöldséggel együtt megmosom.
5. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelem, a paradicsomot és a kígyóuborkát kockára vágom, a lilakáposztát és a lilahagymát karikára szelem.
6. A burgonyáról leitatva a nedvességet, hasábokra vágom, majd forró olajban kisütöm. Aki egészségesebb módon szeretné megsütni, annak ajánlom a hőlégkeveréses, olaj nélküli sütőt. Ebben az esetben kókuszzsírban megforgatva teszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és arany színűre pirítom.
7. Amikor minden része elkészül a gyrosnak, tálalom: a hús köré a zöldségeket szín szerint szétválogatva helyezem, és a tetejét meglocsolom néhány kanál öntettel.
Ha a pitát meg akarom tölteni, a szélét levágom úgy, hogy a zsebecskébe bele tudjam tenni a töltelék hozzávalóit.
Látványa és íze is páratlan az asztalra kerülő finomságnak.