Gofri édes és sós változatban
2021.10.21
Sajtos-tejfölös-bazsalikomos változat
"Ez finomabb, mint a bolti!"- ezzel a felkiáltással gyömöszölte be a szájába egy kislány a "Sütöde" szakkörön... :)
...és tényleg.
Frissen az igazi! Az illatára megjelentek az ajtóban és az ablak előtt is a potyázni vágyók.
Ebből az adagból 10-12 virág (40-48 szív) alakú gofri süthető.
Édes változat hozzávalói:
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 50 dkg búzafinomliszt (diétás változatban durum/kamut liszt)
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor ( vagy 1.5 evőkanál folyékony édesítőszer)
- fél mokkáskanál vanília aroma (elhagyható)
- 8 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj
Sós változat hozzávalói:
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 50 dkg búzafinomliszt (diétás változatban durum/kamut liszt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál bazsalikom
- 2 darab tömlős sajt
- 4 tojás
- 2 dl tejföl a tésztába + 3 dl tejföl a tetejére
- 6 dl tej
- 1 teáskanál só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg reszelt trappista sajt a tetejére
- Elkészítés:
- Kimérem a kétféle lisztet és a sütőporral együtt összekeverem.
- Hozzáadva a tejet, a tojást és a többi hozzávalót, keverőtálban egyneművé keverem turmixgéppel vagy habverővel.
- Hozzáöntve a felolvasztott vajat is, újra keverem.
- Bekapcsolom a gofrisütőt, és amikor felmelegedett, 3/4 szedőkanálnyi tésztát öntök a mélyedésébe.
- Aranybarnára sütöm a gofrit, és két fakanál segítségével emelem ki a sütőből.
- A sós változat tetejére 1 evőkanál tejfölt kenek, és reszelt sajtot szórok, majd félbehajtom a tésztát. Kétfelé vágva tálalom. A hajtás közé tehető szeletelt paradicsom, uborka is.
- Az édes változat tetejére lekvár, krémtúró, mogyorókrém kenhető. A teteje megszórható porcukorral.
Gofrisütő vásárlásához egy tapasztalat: legalább 1200 W teljesítményű legyen , mert ellenkező esetben "kinő a szakálla a szakácsnak", mire kisüti a családnak való adagot.