Gofri édes és sós változatban

2021.10.21
Sajtos-tejfölös-bazsalikomos változat
Sajtos-tejfölös-bazsalikomos változat

"Ez finomabb, mint a bolti!"- ezzel a felkiáltással gyömöszölte be a szájába egy kislány a "Sütöde" szakkörön... :) 

...és tényleg.

Frissen az igazi! Az illatára megjelentek az ajtóban és az ablak előtt is a  potyázni vágyók.

Ebből az adagból 10-12 virág (40-48 szív) alakú gofri süthető.

Édes változat hozzávalói:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 dkg búzafinomliszt (diétás változatban durum/kamut liszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor ( vagy 1.5 evőkanál folyékony édesítőszer)
  • fél mokkáskanál vanília aroma (elhagyható)
  • 8 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj 

Sós változat hozzávalói:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 50 dkg búzafinomliszt (diétás változatban durum/kamut liszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 2  darab tömlős sajt
  • 4 tojás 
  • 2 dl tejföl a tésztába + 3 dl tejföl a tetejére
  • 6 dl tej
  • 1 teáskanál só 
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

  1. Elkészítés:

  1. Kimérem a kétféle lisztet  és a sütőporral együtt összekeverem.
  2. Hozzáadva a tejet, a tojást és a többi hozzávalót, keverőtálban egyneművé keverem turmixgéppel vagy habverővel.
  3. Hozzáöntve a felolvasztott vajat is, újra keverem.
  4. Bekapcsolom a gofrisütőt, és amikor felmelegedett, 3/4 szedőkanálnyi tésztát öntök a mélyedésébe.
  5. Aranybarnára sütöm a gofrit, és két fakanál segítségével emelem ki a sütőből. 
  6. A sós változat tetejére 1 evőkanál tejfölt kenek, és reszelt sajtot szórok, majd félbehajtom a tésztát. Kétfelé vágva tálalom. A hajtás közé tehető szeletelt paradicsom, uborka is.
  7. Az édes változat tetejére lekvár, krémtúró, mogyorókrém kenhető. A teteje megszórható porcukorral. 

Gofrisütő vásárlásához egy tapasztalat: legalább 1200 W teljesítményű legyen , mert ellenkező esetben "kinő a szakálla a szakácsnak", mire kisüti a családnak való adagot.