Fűszeres keksz
Fűszeres keksz
Ki ne szeretné, amikor a lakást elárasztja a finom süteményillat? Ilyenkor megjelenik a család apraja-nagyja, az anyuka pedig élvezheti az elismerő, örömteli pillantásokat, mosolyokat. "Anya csak egy van!"
Ne hagyjátok ki a kókuszvirág cukrot és a friss gyömbért a süteményből, igazán egyedi aromát adnak ennek a gyorsan elkészíthető csemegének.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna/2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg kókuszvirág cukor
- 1 tojás + 1 tojássárga
- 4 evőkanál méz
- 1 diónyi reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt fekete bors
Elkészítés
1.
A lisztet, a sütőport, a fűszereket összekeverem, és ezt a keveréket összemorzsolom a zsiradékkal. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg.
2.
Hozzáadom a tojást, a tojás sárgáját, a kétféle cukrot, a mézet, a reszelt gyömbért, és egy fakanállal összekeverem ezt a masszát.
3.
Két kanál segítségével a kizsírozott tepsibe halmozok fél-fél evőkanálnyi masszát, köztük 2-2 cm távolságot hagyva, hogy ne érjenek össze a sütemények sütés közben.
4.
180 C fokon 8-10
percig sütöm. Akkor jó, ha a kekszek alja körben már pirul és a tetején
van egy kemény kéreg, ami nem nyomható be ujjal.
5.
Miután kiveszem a
tepsit, 1-2 perc állás után kiszedem belőle a kész süteményeket, mert
kihűlés után nehezebb.
Érdekesség
A kókuszvirág cukor a kókuszpálma nektárjából készül természetes eljárással. Nem adnak hozzá se tartósítószert, se színezéket, se állagjavítót. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, bár ezeknek egy része hő hatására elbomlik. Az íze nagyon egzotikus, számomra a dióra hasonlít, de van, aki a kávé zamatát véli benne felfedezni.