Formában sült fasírt

2023.02.23

Mostanában úgy alakul az életem, hogy nagyon be kell osztanom az időmet, ezért igyekszem egyszerűsíteni minden feladatomat. Így született meg ez a "formafasírt". Rendkívül egyszerű az összeállítása, utána csak a sütőt kell beállítani a megfelelő hőfokra és időre, és kivárni, míg megsül. Így az olajban sült változatnál  sokkal egészségesebb végeredmény születik  - ez plusz ajándék.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb (vagy üzletben vásárolt darált sertéshús)
  • 2 tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 2 kávéskanál majoránna
  • 2 teáskanál só
  • fél teáskanál fehérbors
  • 6 nagy gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés:

  1. A sertéscomb darabot megmosom, lecsöpögtetem, és nagyobb kockákra vágom.
  2. Késes aprítóban felaprítom.
  3. A hozzávalókkal alaposan összekeverem, összedolgozom.
  4. 3 kenyérformát kibélelek zsírpapírral, megkenve zsiradékkal. (Én kókusz- vagy libazsírt használok.)
  5. 3 részre osztom a húsmasszát és úgy terítem bele a formákba, hogy egyenletes vastagságuk legyen. A tetejüket vékonyan bekenem kókusz- vagy libazsírral.
  6. Zsírpapírból vágok 3 akkora téglalapot, hogy pontosan befedjék a massza tetejét a formákban. Ez védi a fasírtokat a korai megégéstől. (Tepsiben is lehet sütni, 3 hasábot formázva. Ekkor a húshasábok alá és a tetejükre is kell zsírpapírt tenni.)
  7. Hideg sütőbe helyezem a formákat (vagy a tepsit).
  8. Hőlégkeveréses üzemmódban, 160 C fokon 50 percig sütöm, majd leveszem róluk a felső zsírpapírt. 
  9. 10 perc alatt megpirítom a tetejüket.
  10. A formákban hagyom néhány percig hűlni, azután tálalhatók, szeletelhetők.

Köretként vajas tört krumplit és /vagy párolt zöldséget adok a fasírtszeletek mellé.

Unokák tálalási javaslatai :)

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!