Formában sült fasírt
2023.02.23
Mostanában úgy alakul az életem, hogy nagyon be kell osztanom az időmet, ezért igyekszem egyszerűsíteni minden feladatomat. Így született meg ez a "formafasírt". Rendkívül egyszerű az összeállítása, utána csak a sütőt kell beállítani a megfelelő hőfokra és időre, és kivárni, míg megsül. Így az olajban sült változatnál sokkal egészségesebb végeredmény születik - ez plusz ajándék.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb (vagy üzletben vásárolt darált sertéshús)
- 2 tojás
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 2 kávéskanál majoránna
- 2 teáskanál só
- fél teáskanál fehérbors
- 6 nagy gerezd fokhagyma reszelve
Elkészítés:
- A sertéscomb darabot megmosom, lecsöpögtetem, és nagyobb kockákra vágom.
- Késes aprítóban felaprítom.
- A hozzávalókkal alaposan összekeverem, összedolgozom.
- 3 kenyérformát kibélelek zsírpapírral, megkenve zsiradékkal. (Én kókusz- vagy libazsírt használok.)
- 3 részre osztom a húsmasszát és úgy terítem bele a formákba, hogy egyenletes vastagságuk legyen. A tetejüket vékonyan bekenem kókusz- vagy libazsírral.
- Zsírpapírból vágok 3 akkora téglalapot, hogy pontosan befedjék a massza tetejét a formákban. Ez védi a fasírtokat a korai megégéstől. (Tepsiben is lehet sütni, 3 hasábot formázva. Ekkor a húshasábok alá és a tetejükre is kell zsírpapírt tenni.)
- Hideg sütőbe helyezem a formákat (vagy a tepsit).
- Hőlégkeveréses üzemmódban, 160 C fokon 50 percig sütöm, majd leveszem róluk a felső zsírpapírt.
- 10 perc alatt megpirítom a tetejüket.
- A formákban hagyom néhány percig hűlni, azután tálalhatók, szeletelhetők.
Köretként vajas tört krumplit és /vagy párolt zöldséget adok a fasírtszeletek mellé.
Unokák tálalási javaslatai :)