Cukkínis-medvehagymás tojásrántotta
2023.03.23
Végre itt a tavasz! Egyre több friss zöldség kerül a piacra. Vasárnapi körutam során zsenge tököket és medvehagymát sikerült vásárolnom egy termelőtől. Milyen üdítő volt a téli időszak után ezeket a zsenge ízeket élvezni!
Diétás értendbe is beilleszthető.
Medvehagyma: Külsőre könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ám enyhén fokhagymás íze és illata segít megkülönböztetni a két növényt. Fokozza az emésztőrendszer működését, C vitamin tartalma támogatja a szervezet ellenálló-képességét. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása is ismert.... és...FINOM!!! Használjuk ki ezt az időszakot, és együnk belőle minél többet!
Hozzávalók 2 főre:
· 1 zsenge tök vagy cukkíni
· 50 g medvehagyma (Szezonon kívül póréhagyma, újhagyma, lilahagyma vagy vöröshagyma is kiváló.)
· friss petrezselyem (elhagyható)
· 4 db tojás + fél mokkáskanál só (Ha a tojásban keverem el a sót, élénkebb színe lesz sülés után a tojásnak)
· 1 mokkáskanál olívaolaj / kókuszzsír / libazsír / kacsazsír
· 10 dkg szeletelt sonka (elhagyható)
Elkészítés: (10 perc)
- A zsiradék kivételével :) a hozzávalókat alaposan megmosom, lecsöpögtetem.
- Egy serpenyőt felhevítek a zsiradékkal együtt, és a tetszés szerint felaprított tököt nagy lángon, állandóan kevergetve megpirítom rajta.
- Amikor majdnem kész a tök, a felaprított sonkával együtt keverem tovább.
- Beleteszem a felaprított medvehagymát és petrezselymet, és még egy kicsit kevergetem együtt.
- A tojásokat a sóval együtt felverem, és hozzáöntöm a megpirult keverékhez.
- Kevergetve 1 perc alatt készre sütöm.
- Mustárral megkent, teljes kiőrlésű péksüteménnyel tálalom.