Cukkinifőzelék sült hússal

2023.11.07

Annyira finom lett ez a főzelék, hogy nem győztem hálát adni azért, hogy 2 cukkinit készítettem el. Még nassolni valóként is megállja a helyét, annyira lágy, krémes íze van a tejföltől. A hús pedig felrakta az "i"-re a pontot. Aki megfőzi, nem bánja meg. :) 

Főzelék hozzávalói:

  • 2 fej közepes nagyságú vöröshagyma a cukkinihez 
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 fakanálnyi  zsiradék (én kókuszzsírt használtam)
  • 2 db közepes gyalult cukkini
  • 1.5 dl víz
  • 2-3 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál finomliszt ( ki mennyire szereti sűrűre...)
  • 2 teáskanál só a cukkini legyalulása után + só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Sült hús hozzávalói:

  • 1 fej hagyma 
  • fél fakanálnyi zsiradék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 50 dkg sertés comb felkockázva

Főzelék elkészítése:

  1. A cukkinit mosás után legyalulom és lesózom, hogy levet engedjen. 20 perc állás után kinyomkodom a levét.
  2. A vöröshagymát és a kaprot felaprítom.
  3. A felaprított hagymát a zsiradékon üvegesre párolom.  Hozzáadom a kinyomkodott cukkinit, és vízzel felöntve addig párolom, míg fakanállal szétnyomhatóvá válik.
  4. A tejföllel, tejjel és liszttel habarást készítek (simára keverem egy edényben), és ráöntöm a megpuhult cukkinire. 
  5. Beleszórom a kaprot, borsot (elhagyható), és ha szükséges, sózom. Összekeverem a főzeléket és forrástól számítva néhány percig, lassú tűzön, állandó keverés mellett készre főzöm. Akkor kész, amikor már nem érződik rajta a liszt íze.


Sült hús elkészítése:

  1. A vöröshagymát felaprítom és a zsiradékon üvegesre dinsztelem. (Én a két rész hagymát - főzelékhez és húshoz valót- egyszerre szoktam megpirítani, és szétrakom két edénybe. Így időt és energiát is spórolok. )
  2. A hagymához adom a húst, kicsit megpirítom folyamatos kevergetés mellett, majd hozzáadom a sót, és lefedve 50 percig párolom.
  3. Hozzáadom a reszelt fokhagymát és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett készre pirítom a húst. (Vigyázni kell, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor megkeseredik.)

A főzeléket a hússal együtt tálalom.