Cukkinifőzelék sült hússal
2023.11.07
Annyira finom lett ez a főzelék, hogy nem győztem hálát adni azért, hogy 2 cukkinit készítettem el. Még nassolni valóként is megállja a helyét, annyira lágy, krémes íze van a tejföltől. A hús pedig felrakta az "i"-re a pontot. Aki megfőzi, nem bánja meg. :)
Főzelék hozzávalói:
- 2 fej közepes nagyságú vöröshagyma a cukkinihez
- 1 nagy csokor kapor
- 1 fakanálnyi zsiradék (én kókuszzsírt használtam)
- 2 db közepes gyalult cukkini
- 1.5 dl víz
- 2-3 dl tej
- 3 dl tejföl
- 2-3 evőkanál finomliszt ( ki mennyire szereti sűrűre...)
- 2 teáskanál só a cukkini legyalulása után + só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Sült hús hozzávalói:
- 1 fej hagyma
- fél fakanálnyi zsiradék
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 50 dkg sertés comb felkockázva
Főzelék elkészítése:
- A cukkinit mosás után legyalulom és lesózom, hogy levet engedjen. 20 perc állás után kinyomkodom a levét.
- A vöröshagymát és a kaprot felaprítom.
- A felaprított hagymát a zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a kinyomkodott cukkinit, és vízzel felöntve addig párolom, míg fakanállal szétnyomhatóvá válik.
- A tejföllel, tejjel és liszttel habarást készítek (simára keverem egy edényben), és ráöntöm a megpuhult cukkinire.
- Beleszórom a kaprot, borsot (elhagyható), és ha szükséges, sózom. Összekeverem a főzeléket és forrástól számítva néhány percig, lassú tűzön, állandó keverés mellett készre főzöm. Akkor kész, amikor már nem érződik rajta a liszt íze.
Sült hús elkészítése:
- A vöröshagymát felaprítom és a zsiradékon üvegesre dinsztelem. (Én a két rész hagymát - főzelékhez és húshoz valót- egyszerre szoktam megpirítani, és szétrakom két edénybe. Így időt és energiát is spórolok. )
- A hagymához adom a húst, kicsit megpirítom folyamatos kevergetés mellett, majd hozzáadom a sót, és lefedve 50 percig párolom.
- Hozzáadom a reszelt fokhagymát és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett készre pirítom a húst. (Vigyázni kell, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert akkor megkeseredik.)
A főzeléket a hússal együtt tálalom.