Csülökpörkölt

2023.11.07

Gyerekkoromban csak a krumplit halásztam ki a csülök mellől. Az igazi, "cupákos" pörköltet csak mostanában szerettem meg.... Nem is értem, hogy bírtam ellenállni neki... :D

Hozzávalók:

  • 1.5 kg csontos, húsos sertéscsülök ( én kocsonyahús csomagot vettem)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál mangalica- /kókuszzsír
  • 2+ 1 teáskanál só
  • teáskanál  fűszerpaprika (púpos)
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém (elhagyható)
  • 1 közepes db zöldpaprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • annyi víz, hogy ellepje a húst
  • 2 kg krumpli feldarabolva

Elkészítés

  1. A csülökhúsról leszedegetem a felesleges kövér részeket és megmosom folyóvíz alatt. 
  2. Megtisztítom, felkockázom a hagymát, és a zsiradékon üvegesre dinsztelem. Beleszórom a piros paprikát, hozzáadom a húst, a paprikát, paradicsomot és a sót. Lezárom a kukta fedelét és forrástól számítva 1 - 1.5 órát lassú tűzön főzöm a pörköltet. (Mindig figyelni kell, hogy felforrás előtt kis lángra tegyük, mert a kuktaszelep az erős forrásnál kilőne.)
  3. Másfél óra elteltével hideg vízbe állítom a kuktát, hogy kissé lehűljön, és csak akkor veszem le a fedelét, ha már nincs nyomás benne. ( Ha a szelepet kissé megemelem, már nem sziszeg.)
  4. Kiveszem a húst a léből. Ha kissé meghűlt kicsontozom és felaprítom.
  5. Ebbe a lébe teszem a krumplit, újra sózom, mert a krumpli is vesz fel sót. (De sózás előtt kóstolni kell!!!!)
  6. Visszateszem a kukta fedelét és újra felforralom az ételt. Forrástól számítva 10 percig főzöm, majd a kuktát ismét hideg vízbe állítom, és lehűlés után nyitom ki.
  7. Tálaláskor a felaprított hús mellé szedek a krumpliból. Savanyúsággal tálalom.

Ez az étel nagyon jót tesz az ízületeknek.