Csülökpörkölt
2023.11.07
Gyerekkoromban csak a krumplit halásztam ki a csülök mellől. Az igazi, "cupákos" pörköltet csak mostanában szerettem meg.... Nem is értem, hogy bírtam ellenállni neki... :D
Hozzávalók:
- 1.5 kg csontos, húsos sertéscsülök ( én kocsonyahús csomagot vettem)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál mangalica- /kókuszzsír
- 2+ 1 teáskanál só
- 3 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
- 1 teáskanál csípős paprikakrém (elhagyható)
- 1 közepes db zöldpaprika
- 1 közepes db paradicsom
- annyi víz, hogy ellepje a húst
- 2 kg krumpli feldarabolva
Elkészítés
- A csülökhúsról leszedegetem a felesleges kövér részeket és megmosom folyóvíz alatt.
- Megtisztítom, felkockázom a hagymát, és a zsiradékon üvegesre dinsztelem. Beleszórom a piros paprikát, hozzáadom a húst, a paprikát, paradicsomot és a sót. Lezárom a kukta fedelét és forrástól számítva 1 - 1.5 órát lassú tűzön főzöm a pörköltet. (Mindig figyelni kell, hogy felforrás előtt kis lángra tegyük, mert a kuktaszelep az erős forrásnál kilőne.)
- Másfél óra elteltével hideg vízbe állítom a kuktát, hogy kissé lehűljön, és csak akkor veszem le a fedelét, ha már nincs nyomás benne. ( Ha a szelepet kissé megemelem, már nem sziszeg.)
- Kiveszem a húst a léből. Ha kissé meghűlt kicsontozom és felaprítom.
- Ebbe a lébe teszem a krumplit, újra sózom, mert a krumpli is vesz fel sót. (De sózás előtt kóstolni kell!!!!)
- Visszateszem a kukta fedelét és újra felforralom az ételt. Forrástól számítva 10 percig főzöm, majd a kuktát ismét hideg vízbe állítom, és lehűlés után nyitom ki.
- Tálaláskor a felaprított hús mellé szedek a krumpliból. Savanyúsággal tálalom.
Ez az étel nagyon jót tesz az ízületeknek.