Cseresznyés kevert sütemény, diétásan
A kamut liszt sárgás színe és vajas-mogyorós íze különlegessé teszi a belőle készített édességeket.
Bármilyen idénygyümölccsel kipróbálható az alábbi recept.
Hozzávalók:
- 45 dkg kamut liszt / durum liszt ( 2 bögre)
- fél csomag sütőpor
- 8 dl tej (durum liszt használatakor kb. 6 dl elegendő)
- 15 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 6 dkg "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"+ szórás / 2 evőkanál folyékony édesítőszer
- 4 tojás
- 0,5 kg kimagozott cseresznye + 1 citrom leve (elhagyható)
- 1-2 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál liszt a cseresznye szórásához
Elkészítés:
1. Összekeverem a lisztet a sütőporral.
2. Hozzáöntöm a többi hozzávalót, és turmixgéppel elkeverem.
3. Kivajazott, kilisztezett, nagy alakú sütőtepsibe öntöm a keveréket.
4. Kinyomkodom a kimagozott cseresznye levét (ízlés szerint hozzákeverem a citrom levét, ami elhagyható), a cseresznyéhez keverem a fahéjat, és 1 evőkanál liszttel lazán összeforgatom. Ezt a keveréket egyenletesen rászórom a tepsiben levő tésztára. (A cseresznyén levő liszt megakadályozza, hogy a gyümölcs a tepsi aljára süllyedjen.)
5. Hideg sütőbe helyezem a tepsit, és hőlégkeveréssel, 140 C fokon, 50 percig sütöm a tésztát, tűpróbával ellenőrizve.
A hőlégkeverés miatt 160 C fokos lesz a sütő levegője. Ennél melegebbre nem szabad hevíteni, mert akkor az édesítőszer eritrit tartalma elveszíti az édesítő erejét.
A sütemény tetejét vékonyan megszórom a "eritrit&stevia 4 az 1-ben édesítőszer"-rel.
Ha valaki nem diétás változatban szeretné elkészíteni a süteményt, akkor 24 dkg cukrot használjon az édesítőszer helyett!