Amerikai csokis keksz
A Nagy Kedvenc
Ronda, de finom sütemény, egyszerű és gyors az elkészítése.
Hozzávalók:
- 10 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk sütőpor/fél kk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 kk fahéj
- 10 dkg vaj!/ margarin
- 10 dkg cukor/ nyírfacukor (15 dkg eritrit)
1 tábla (10 dkg) étcsokoládé összedarabolva
1.
A kétféle lisztet, a sütőport, a fahéjat összekeverem, és ezt a keveréket összemorzsolom a zsiradékkal. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg.
2.
Hozzáadom a tojást, a cukrot, a sót, a feldarabolt csokoládét, és összekeverem ezt a masszát, egy fakanállal.
3.
Két kanál segítségével a kizsírozott tepsibe halmozok fél-fél evőkanálnyi masszát, köztük 1-1 cm távolságot hagyva, hogy ne érjenek össze a sütemények sütés közben.
4.
180 C fokon 8-10 percig sütöm. Akkor jó, ha a kekszek alja körben már pirul és a tetején van egy kemény kéreg, a felszín nem nyomható be ujjal. Miután kiveszem a tepsit, 1-2 perc állás után kiszedem belőle a kész süteményeket, mert kihűlés után nehezebb.
5.
Megjegyzésként
megemlítem, hogy ha eritrittel helyettesítjük a cukrot a süteményben, akkor ne
menjünk 160 C fok (hőlégkeveréses
sütésnél 140 C fok) fölé, mert megég a sütemény. Így a sülési idő
kicsit hosszabb lesz.